obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Dotyk při založení, třeba i na jamkovišti.

A A A

Dobrý den Michaeli,
Dovolím si položit Vám dotaz, který jak si myslím a z debat na golfu vím, trápí mnoho golfistů.

Několikrát jsem byl svědkem, že hráč se pŕi založení putteru za míč, tohoto dotkne. Myslím, že je jen málo z nás komu se to "nepovedlo". Většinou dojde k nějakému, i když třeba velmi malému pohybu míče. Pak je to jasné, zpět a znovu s jednou trestnou. Jinak dvě za hru z nesprávného místa...
Byl jsem ale svědkem a přiznám se, že i u sebe, že se míč nikterak nepohnul. Jen se lehce zachvěl. Debata která se pak rozpoutala, byla velmi výživná...
Osobně si myslím, že hráč pokračuje ve hře bez započítání jakékoli penalizace i rány, míč nezměnil svou polohu podle oddilu 2, definice. Uvažuji správně, nebo se musím ještě intenzivněji ponořit do studování pravidel ....:-)

Předem děkuji za Vaši odpověď.
Petr Suchan

Odpověď na dotaz


Petře dobrý den!

Penalizace přichází do úvahy v případě, že se (dle definice) míč pohne - tedy že se pohne a zastaví se na jiném místě. Velmi zajímavý moment pak obsahuje Pravidlo 18-2. Hráčem, partnerem, nosičem nebo výstrojí - a to v bodě (i), odrážka 2. Podle ní hráč není trestán, pokud se dotkne míče při zakládání hole. Takže pokud se přitom míč nepohne (tedy znovu - nepohne a nezastaví se na jiném místě), pak hráč není trestán.

Petře dík za dotaz a PF2014!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.4.HaugschlagHaugshclag NÖ Open
26.4.Avondale, Zurich Classic of New Or
26.4.ČínaVolvo China Open
3.5.Charlotte,Wells Fargo Championship
3.5.The ColonyVolunteers of America LP
5.5.St Albans,GolfSixes
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018