Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Rozdíl mezi provizorním míčem a míčem hraným provizorně

A A A

Ráda bych věděla, jaký je rozdíl mezi formulací provizorní míč a míč zahraný provizorně podle pravidla 26 -1 ?
Děkuji
(můj dotaz se týká dotazu na hraný míč na jamce přes vodu par 3)

Odpověď na dotaz



Dobrý den

Začnu, netradičně, od konce. V popisované situaci (míč hraný provizorně podle Pravidla 26-1) nemusí jít vždy jen o par tři, určitě jde ale o míč hraný přes rozsáhlou vodní překážku.

Provizorní míč hraje hráč z místa, odkud odehrál poslední ránu. A to v případě, že se míč mohl ztratit mimo vodní překážku nebo skončit v autu. Míč hraný provizorně podle Pravidla 26-1 je ale hrán v naprosto odlišné situaci a také může být hrán nejenom z původního místa. Modifikovaný text Pravidel nám pomůže v orientaci;
Jedná se o povolení hrát provizorní míč podle Pravidla 26-1 vzhledem k míči, který může být ztracen ve vodní překážce a přitom by bylo nepraktické zjišťovat, zda míč v překážce je či není, anebo by to nepřípustně zdržovalo hru. Nový míč se hraje provizorně podle libovolné z možností uvedených v Pravidle 26-1 nebo podle libovolného použitelného Místního pravidla. Jestliže hráč v takovém případě hraje provizorní míč a původní míč je ve vodní překážce, může hráč hrát původní míč, jak leží, nebo pokračovat ve hře provizorním míčem, ale nemůže postupovat podle Pravidla 26-1 vzhledem k původnímu míči.

A teď zase hezky česky. Pokud je na hřišti nějaká rozsáhlejší vodní překážka, pak je kvůli tempu hry vhodné zavést právě pro tuto konkrétní vodní překážku místními pravidly povolení hrát provizorně podle Pravidla 26-1 míč v případě, že není jisté, jestli původní míč je nebo není ve vodní překážce. Hráč zahraje (a nemusí to být jenom par 3) ránu přes rozsáhlou vodní překážku. Pak se na sebe dívají se spoluhráči a radí se, jestli je míč ve vodě nebo jestli přeletěl a je v roughu za vodou. Protože místní pravidla nepovolují hrát v tomto případě míč provizorně podle Pravidla 26-1, hráč musí jít dlouhou cestu okolo vody a zjišťovat, jestli je míč mimo vodu nebo v ní. Pokud jej najde ve vodní překážce, musí se vracet zpátky na místo, odkud zahrál poslední ránu, nebo míč spustit na prodloužení spojnice jamka - místo, kde naposledy míč překročil hranici vodní překážky. A časová ztráta (když chvilku počkáme) je strašlivá... Na odpališti nebo fairwayi už dávno čeká další skupina, nervozita stoupá a pravděpodobnost ztráty dalšího míče je enormní...

Pokud by ale místní pravidla dovolovala odehrát míč provizorně podle Pravidla 26-1, pak by hráč ve chvíli, kdy se na sebe budou rozpačitě koukat se spoluhráči prostě jenom vytáhnul z bagu další míč a buď ho spustil na původním místě, nebo opět na prodloužení spojnice jamka - místo, kde naposledy míč překročil hranici vodní překážky. Pak by šel dopředu a když by našel míč ve vodě, pak by ho buď hrál jak leží, nebo by už rovnou s jednou trestnou za úlevu od vodní překážky hrál míčem hraným provizorně podle Pravidla 26-1. Pokud by původní míč byl mimo vodní překážku, pak by samozřejmě pokračoval ve hře původním míčem.

Je to na první pohled hodně složité, ale věřím, že jenom na první pohled. Důležité je vědět, že takto nelze postupovat vždy. Ale pouze v případě, že tento postup na konkrétní jamce a konkrétní vodní překážce povoluje místní pravidlo.

Tak hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 Daily Fitness od 4. 3. 2019