Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

15 holí???

A A A

Ahoj Michale,
Nedávno jsem o stromek zlomil hůl č.4, která se rozlomila na dvě části. Obě časti jsem uložil do kapsy u bagu a kolo dohrál. Druhý den jsem si opatřil novou 4ku a dal do bagu (14 hůl) a vyrazil na hřiště. Se soupeřem jsem hrál o nemalé hodnoty a v nejvíc vypjaté chvíli na 15jamce, když jsem si chtěl vytáhnout z bagu svetr, tak zlomená 4ka vypadla...:)
Soupeř okamžitě reagoval, že mám 15 holí a chtěl postupovat dle pravidel. (2+2 tr.rány)
Otázka zní: Dá se tato poškozená hůl považovat za právoplatnou hůl ikdyž jsem ji nepoužil?? Znamená to samé jako kdybych z bagu vyklepal dětskou 15tou hůl a trest dostal oprávněně nebo nemohu ani mít v bagu "starodávnou" patku hole pro štěstí??
Děkuji za odpověď
S pozdravem
Robert Sch.

P.S.: Pravidlová poradna je vynikající jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé hráče. Takže velké díky všem, kdo se na tom podilí, samozřejmě Tobě také!

Odpověď na dotaz


Bobe díky za prima dotaz na situaci, která se asi nestane každý den ale přesto je reálná!

Musíme zabrousit až na samý konec Pravidlové knížky, a to do sekce Dodatky II, III a IV, Dodatek II - Tvar a provedení holí, 1. Hole, c. Délka... pokud torzo tvé čtyřky přesáhlo délku aspoň 18 palců neboli 45,72cm, pak to byla skutečně 15. hůl...
A byla by to i ta dětská, kdyby dosáhla minimálně takové délky. Pokud byla zlomená níž, pak to bylo opravdu torzo, stejně jako stará patka hole pro štěstí, a tedy bez trestu...

Myslím, že takhle je všechno jasné.
Moc díky i za pana Ivana Paggia - autora poradny - za tvoji chválu. Osobně ale musím trošku víc přidat na rychlosti reakce. Ne vždy se to daří, a tak něketré dotazy "visí" v poradně docela dlouho, především když jsem někde v zahraničí. Díky Bobe! Za pochvalu i za dotaz!





Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.10.SotograndeAndalucia Valderrama Mas
18.10.Shanghai, TBA
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018