Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Míření na greenu

A A A

Dobrý den, na turnaji při hře Texas Scramble si ve flightu druhá dvojice hráčů často ukazovala patrem bod kam zahrát úder (většinou byl kousek za jamkou na její pravé či levé straně). Pokud si vysvětluji pravidla správně pak nic neporušili neboť partner nestál v prodloužené dráze patu (ta nepokračuje za jamku) ani se nedotýkal dráhy patu protože ta probíhala díky zakřivení greenu jinudy. S mířením mu vlastně také "nepomáhal" protože nestál za hráčem ale před ním což nesmí pouze mimo jamkoviště. Vykládám si pravidla správně? Děkuji za odpověď.

Odpověď na dotaz



Dobrý den

Je potřeba si nejdřív vyjasnit jednu věc. Při formátu Texas Scramble jde především o zábavu, takže nějaké drobnější prohřešky, jako třeba, že hráč se dotkne hlavou putteru lehce greenu, aby ukázal kudy hnát putt do jamky, nebo třeba že hráči stojí za tím právě puttujícím, aby viděli, kudy dráha puttu vede, jsou určitě opomíjeny. I když například při nedávném Grand Finále Pilsner Urquell Czech PGA Tour jsme v našem flightu (Jirka Němeček PRO a kolegové Honza Pištěk a Jirka Kubelík) i na tyhle věci dávali automaticky pozor.

A teď z trochu jiného soudku. Dotknutí se greenu za účelem ukázání dráhy puttu se týká Pravidla 8-2 b;
Na jamkovišti
Jestliže je hráčův míč na jamkovišti, může hráč, jeho partner nebo některý z jejich nosičů před zahráním patu, avšak nikoli během úderu, ukázat dráhu patu.Nesmí se však při tom dotknout jamkoviště. Nikam nesmí být umístěna žádná značka ukazující dráhu patu.

Takže porušili. Při hře v "normálním turnaji" by to bylo za dvě. A co se týká stání před hráčem při provádění úderu; na greenu není možné uvažovat o indikaci směru hry jenom proto, že spoluhráč nebo caddy stojí před hráčem. Nebylo by tak možné prakticky vůbec obsluhovat praporokovou tyč, protože by padaly tresty za ukazování směru hry. Nicméně pokud například ten, kdo obsluhuje pro hráče praporkovou tyč, oznámí před zahráním puttu "Hraj to na špičku mé levé boty" a předtím, než hráč skutečně úder zahraje, nedá levou nohu jinam, pak se hráč jednoznačně dopustil porušení Pravidla 8-2b a vysloužil si dvě trestné navíc.

Tak hezkou hru a hodně zábavy při Texasech!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019