Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

ad: Měření na grýnu

A A A

Dobrý den,
mě při čtení dotazu nepodepsaného tazatele napadla situace, kdy se měří the nearest to the pin. Dokud nebylo měření standardně povolené, pak by přeci správně neměl ten hráč, kdo má "nearesta", vědět, jak je daleko od jamky, když ostatní, kdož byly dále, to vědět exaktně, pomocí pásma, nemohli?? My to aspoň většinou řešili tak, že dotčený si držel při měření "nearestu" pásmu v ruce tou stranou, kde byla NULA a konkrétní údaj pak odečetl a zapsal mu někdo jiný z flajtu. Což ale podle mě nyní s povoleným měřením všeude padlo?? (a pak třeba takový sedmý grýn na Woodlandu...tam může být i pat změřeníhodný :-) Petr Hoček

Odpověď na dotaz


Petře dobrý den.

V Poradně jsem už několikrát upozorňoval na stejnou situaci. No jasně - máte naprostou pravdu. Pokud nejsou povoleny přístroje pro měření vzdálenosti, pak hráč, který si změří "nearesta" pásmem před odehráním puttu je DQ.
Správný postup je; označím si - někde bokem (!) - polohu míče - jde přece o vzdálenost, takže se to dá odhadnout, zahraji a pak teprve změřím.

Petře dík za doplnění nepodepsaného dotazu!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.10.SotograndeAndalucia Valderrama Mas
18.10.Shanghai, TBA
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018