obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

FedEx Stenson

A A A

Při rozcvičování před startem do druhého kola Tour Championship (finálového tunaje FedExCupu 2013 pro třicítku nejlepších hráčů) měly podle Stensona poslední dvě rány jeho čtyřkou dřevem (17stupňový Callaway X Hot) podivný zvuk, a tak ji sebou ani nebral na hřiště a kolo odehrál jen se třinácti holemi. Zahrál 66/-4 a upevnil tak svou pozici na prvním místě průběžného pořadí s náskokem 4 ran na druhého Adama Scotta. Všechno ale mohlo být úplně jinak!

Pokud by si Henrik Stenson poškozenou hůl nechal v bagu, porušil by pravidla a i v případě, že by ji nepoužil dostal by celkem 4 trestné rány (pokud by ji použil, byl by diskvalifikován a přišel o velice slušnou šanci vyhrát 10 miliónů dolarů).
Michaeli, článek z golfnews, rozumíte proč? 4-3c to povoluje?
Děkuji, Vladimír

Odpověď na dotaz


Vladimíre dobrý den.

Trošku složitější situace nicméně jsem skoro 100% přesvědčen, že i s tím "divným zvukem" Henrikova hůl vyhovovala Pravidlům, takže - jak sám správně uvádíte - mohl klidně v souladu s Pravidlem 4-3c ( 4-3. Poškozené hole: oprava a výměna ) pokračovat. Na druhou stranu mohlo dojít k tomu, že se něco uvolnilo vuvnitř hlavy a pak je to celé otázka změny herních vlastností. Jenže důležité Rozhodnutí 4-1/2 například říká, že v takové konkrétní situaci (cosi ulomeného uvnitř hlavy hole) hůl vyhovuje (podle Pravidla 4-1b), protože k ulomení došlo při běžném používání.
Takže - ne, Henrik Stenson by nebyl potrestán ani kdyby měl hůl v bagu, ani kdyby s ní zahrál ránu.

Já děkuji Valdimíre za zajímavý dotaz!






Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.7.CarnoustieThe Open Championship
19.7.NicholasviBarbasol Championship
19.7.Kunětická MMČR juniorů
19.7.Carnoustie147th Open Championship
19.7.Zell am SeZell am See - Kaprun Ope
20.7.Le VaudreuLe Vaudreuil Golf Challe
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018