DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

WD nebo N/A?

A A A

Dobrý den, pane Jone,
srdečně Vás zdravím s dalším dotazem.

Hráč dohraje soutěžní kolo, ale jeho výsledek se mu nelíbí, tak roztrhá a zahodí skorkartu a odjede domů. Jsou pak případy, že se objeví ve výsledovce jako WD. Myslím, že by ale měl být jeho výsledek označen N/A, mám pravdu? Na PGATOUR je takový výsledek trestán vysokou pokutou, u nás na PGA také, prosím? Slyšel jsem, že 5.000,- Kč?

srdečně Váš
Alois

Odpověď na dotaz


Dobrý den pane Aloisi.

Byť jsme se již spolu potkali a vše si vysvětlili, jsem určitě za takovou otázku rád kvůli ostatním. Pokud hráč dohraje soutěžní kolo a jen z důvodu své nespokojenosti roztrhá karz místo toho, aby ji odevzdal ke zpracování, pak jej nemůže čekat nic jiného, než DQ za porušení Pravidla 6-6. Výsledky ve hře na rány (konkrétně 6-6b).
Takže žádné N/A nebo WD se na tuto situaci nevztahují. Na PGA Tour nebo European Tour by takový postup přinesl hráči finanční pokutu a možná i pozastavení činnosti neboli "dištanc". V českém prostředí - a nechci tím dávat žádné návody, protože není těžké takové podmínky zavést - zatím tresty pro takové případy nemáme. Tedy myslím finanční. Jinak Disciplinární komise Czech PGA Tour má možnost, jak takový případ projednat.

Takže opětuji srdečné pozdravy.






Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017