DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Míč na grýnu označený markovátkem

A A A

Dobrý den!
Mám rád rychlou hru a tak hledám všechny schůdné způsoby pro urychlení hry, co se týká „neproduktivních“ golfových činností. Mimo jiné na všech míčích používám obvodovou čáru pro usnadnění míření při patování.

Pokud jsem blíže jamce než spoluhráči, avšak v prostoru mimo jejich „dostřel“ a zorné pole, abych je nerušil, tak se připravuji k patování tak, že míček položím na grýn před markovátko, sleduji dráhu patu vůči lince na míčku a připravuje se ke svému patu, abych mohl co nejdříve hrát.
Napadla mě v této souvislosti jedna otázka, která je možná z oblasti teorie, ale golfový život tropí různé hlouposti.
Můj míč leží na grýnu před markovátkem, nedávám pozor, soustředím se na přípravu k patu, spoluhráč pokazí pat a trefí můj omarkovaný míček.

Jaký bude následovat trest?
Děkuji za odpověď a za vedení poradny.
S přátelským pozdravem
Vlastimil

Odpověď na dotaz


Dobrý den Vlastimile.

Trest je jednoduchý. Podle Prav. 19-5. Jiným míčem (a) bude potrestán hráč, který ránu zahrál dvěma trestnými. Jaho míč bude hrán, jak leží, Váš se bude vracet (podle Prav. 18-5. Jiným míčem) zpět.
Všechno, co vede k urychlení hry, je vítáno. V tomto případě je však potřeba být opravdu obezřetný a konat v souladu s dobrými mravy. "Zapříčiněné" dvě trestné pak mrzí nejenou hráče ale i spoluhráče, který míč na green umístil...

Díky moc za Váš dotaz Vlastimile!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017