DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Bahno v bankru-beztrestný drop?

A A A

Dobrý den, pane Jone,

s kolegou jsme na jaře v Benátkách řešili situaci, kdy byly po vydatném dešti bankry plné vody. Zde je pravidlo jasné-beztrestný drop v bankru mimo hranici náhodné vody ne blíže jamce nebo 1 trestná mimo bankr.
Jak se zachovat v případě, že míček je mimo "kaluž", ale leží v písku=blátě nacucaném vodou, kde se v místě šlápoty tvoří kaluž? Jedná si i v tomto případě o náhodnou vodu? Nacucaný písek se od ostatního pouze vlhkého odlišoval barvou, byla zřetelně vidět jeho hranice.
Osobně si myslíme, že se o beztresný drop nejedná, pravidla o "náhodně nacucaném písku mlčí", míček se nakonec podařilo i s kilem bahna vyhodit na green, férové podmínky rány to ale zrovna nebyly...

Děkuji za dotaz, chválím Vaši poradnu.
Zdraví Roman

Odpověď na dotaz


Romane dobrý den.

Jsem rád, že se po nějaké době opět podíváme společně do Definic, konkrétně na definici Náhodné vody.
„Náhodná voda“ je jakékoli dočasné nahromadění vody na hřišti jinde než ve vodní překážce, které je viditelné předtím anebo potom, co hráč zaujme postoj. Sníh a přírodní led kromě jinovatky jsou podle volby hráče buď náhodná voda nebo volný přírodní předmět. Umělý led je závada. Rosa a jinovatka nejsou náhodná voda.
O co jde. Vlezete do bunkeru, zaujmete postoj - máte právo se "zavrtat" - a pak si přešlápnete nebo vystoupíte z "ťápot". Když je v nich náhodná voda, máte nárok na úlevu. Bude se těžko hledat místo, kde není, protože nesmíte vyvinout žádné úsilí mimo normálního zaujetí postoje, abyste náhodnou vodu našli nebo vyšlápli...

Díky za dotaz Romane a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017