Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Vodní překážka, provize

A A A

Zdravím Vás pane Jone,
Mám dotaz na řešení situace, kdy se při odpalu hraje šikmo na jednostraně označenou žlutou vodní překážku, což je říčka s dvoumetrovým břehem, ale na druhé straně vody jsou pouze kolíky červené (Cihelny 7.jamka). Občas se stane, že při ráně míč překoná vodní překážku vč. červených kolíků za vodou, ale stočí se doprava do koryta řeky. Myslím si, že pokud nebyla překonána žlutá voda (i kdyz by podle mne měla být označena z obou stran) pak je možné dropovat pouze proti žlutým kolíkům směr jamka a není možné dropovat z druhé strany červenou vodu na dvě hole apod.
Druhý dotaz mám na situaci, která se mi stala při zahrání drive mezi stromy, já zahrál provizi, ta se mi taky moc nepovedla. Odehrál jsem provizi s tím, že míč původní leží pravděpodobně o 80m dále a půjdu ho hledat, o čemž jsem informoval spoluhráče. Míč jsme pak našli asi 20 m dál od jamky než jsem odehrál provizi. Odrazil se prostě od stromu cca 100m zpátky. Pokračoval jsem tedy nalezeným míčem, protože jsem při odehrání provize podle mne nedosáhl pravděpodobného (předpokládaného) místa, kde jsme si mysleli, že míč asi leží. Byl postup správný?
Prosím ještě o jednu odpověď pro mého kamaráda, že posekaná tráva je volný přírodní předmět.

Moc Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Petr Habr

Odpověď na dotaz


Dobrý den Petře.

K první části: důležité prostě je, kde míč naposledy překročí hranici překážky. Pokud to naposledy bylo přes žluté kolíky a míč pak letěl nad vodou a zapadl do ní až v místě, kde jsou kolíky červené, pak se bude dropovat ve vztahu ke žlutým kolíkům (původní místo, spojnice dozadu). Pokud míč přeletěl na druhý břeh a pak se přes červené kolíky vrátil, je možné dorpovat podélnou vodní překážku, tedy na \"druhém břehu\" na dvě hole, nebo opět hrát z původního místa nebo dropovat na spojnici dozadu.
Ke druhé části musím uvést, že po přečtení všech Rozhodnutí a zopakování souvisejících Pravidel jsem přžesvědčený, že jste postupoval správně. Tedy pokud jste původní míč našli do pěti minut od zahájení hledání.
No a posečená tráva je volný přírodní předmět, pokud neulpívá na míči.

Petře díky za dotazy a hezkou hru!





Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
20.9.Atlanta, Tour Championship
20.9.Vilamoura,Portugal Masters
21.9.Almaty,KazKazakhstan Open
24.9.Adendorf, Castanea Resort Champion
27.9.Kuala LumpSime Darby LPGA Malaysia
27.9.KaskádaMoneta Czech PGA Tour
TOPlist
Square Marsann 17. 9. – 27. 9. 2018