Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Záměna míčů

A A A

Dobrý den. Prosím o pomoc při řešení nastalé situace. Hráč A zahrál drive do stráně s vysokým rafem i s holými místy, takže přesné místo dopadu i odskok míče nešlo na dálku jednoznačně určit. Proto hráč A zahrál provizi. Hráč B zahrál míč na fervej. Hráč A hledal míč v předpokládaném místě dopadu, ale míč nenašel. Mezitím hráč B ještě v době hledání (5 min.) odehrál míč z ferveje. Hráč A poté odehrál svojí provizi, která ležela na přibližně stejné úrovni jako odehraný míč hráčem B. Při postupu po ferveji ale hráč B našel svůj míč, takže předtím zahrál nesprávným míčem (jeho trestné rány jsou jasné). Hráč A z toho usoudil, že hráč B zahrál předtím jeho míčem, který se marně pokoušel hledat v rafu, ale ten šťastně odskočil na fervej. To potvrdil jiný hráč z flajtu, který se mezitím vydal ke greenu a identifikoval tam první míč hráče A. Vzniklou situaci jsme nebyli schopni na místě vyřešit i vzhledem k nervozitě již dalších dvou flajtů čekajících na odpališti. Proto se hráč A rozhodl dohrát jamku alternativně oběma míči s tím, že se situace dořeší s hlavním rozhodčím po odehraném kole. První míč tedy odehrál z místa, kde hráč B odehrál nesprávný míč. Shodou okolností ale oběma míči zahrál stejný počet ran, takže na výsledek na jamce to nemělo vliv. Ani hlavní rozhodčí nebyl schopen jednoznačně určit, který míč by se počítal, pokud by byl rozdíl ran mezi jednotlivými míči. Předem děkuji za pomoc při vyřešení této komplikované pravidlové situace. Pokud je popis situace nejasný, dejte prosím vědět a upřesním. Petr Matoušek

Odpověď na dotaz


Dobrý den Petře.

To je krásně popsaný případ. Zkusíme najít řešení;
Hráč B, jak sám píšete, to má jasné. Počet ran správným míčem plus dvě trestné za hru nesprávným míčem
A k hráči A:
- původní míč nebyl ztracen
- mohl tedy buď vytáhnout z bagu jiný a beztrestně jej umístit co nejblíže místu, odkud odehrál hráč B jeho původní míč, nebo dojít pro původní a umístit beztrestně původní. takže správně měl hrát druhou ránu z místa, odkud nešťastně odehrál jeho míč hráč B.
- ovšem POZOR! Pokud jeho provizorní míč ležel blíž jamce, než bylo místo, kde "očekával" a hledal svůj původní míč, pak odehráním tohoto provizorního míče došlo k naplnění "ztráty míče původního", takže pokud po hledání šel směrem blíž jamce a zahrál provizi, pak bez ohledu na skutečnou polohu míče původního je tento ztracený a jediným míčem ve hře se tak stal míč provizorní. To vše je popsáno v Rozhodnutí 27-2b/4.

Díky za prima dotaz Petře a přeji hezkou hru do zbývajících týdnů!






Chválím zahraný provizorní míč v situaci, kdy nebylo jasné, jestli svůj původní najde a chválím využití Pravidla 3-3. Pochybnosti o postupu v situaci, kdy nebylo jednoduché najít řešení.

Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.10.SotograndeAndalucia Valderrama Mas
18.10.Shanghai, TBA
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018