obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Rana z vody

A A A

Dobry den pane Jone,
prosim o radu jak spravne postupovat v nasledujici situaci, kdyby se (nedej Boze) opakovala. Berovice, 2.jamka, pres vodu (znacena jako zluta). Po rane z tycka micek prekonal vodu - presneji receno vodni plochu - pristal priblizne na urovni zlutych koliku (z odpaliste tezko rict, zda za nebo ne - navic pri zlute vode je to jedno), ale po svahu se vratil do vody (za koliky) a zustal viset na kamenech. Z odpaliste nebylo uplne zrejme, zda jej bude mozne zahrat, hraji tedy provizi, abych pote nezdrzoval flight za nami a micek pristava nalevo od greenu. Dojdu k puvodnimu balonu, lezi sice mezi kameny, ale zda se chipem hratelny (bez zalozeni). Rozhodnu se ho hrat, ale po spatne trefene rane se mic dostava (zrejme trest za spatne rozhodnuti) do vyrazne horsi pozice. Po dalsich 2 ranach je na hrane greenu a odnasim si zaslouzeny "other".
Otazka: 1) Po mem rozhodnuti hrat micek a pokazene rane z vody jsem jiz nemel jinou moznost nez se nejak dalsi ranou (ranami) od kamenu vyhrat. Je to tak spravne nebo byla jeste mozna nejaka jina varianta? Mohl jsem jit zpet za zlutou vodu a hrat po prvni nepovedene rane z kamenu dalsi (s trestnou) pres jezero?
2) Byla v poradku provize, kdyz nebylo zrejme, zda micek nelezi na trave jen za koliky a bude v poradku hratelny?
Moc Vam dekuji za odpoved i za pestrou a poucnou poradnu.

Marek

Odpověď na dotaz


Marku dobrý den.

Otočíme to: 2) pokud není na této jamce aplikováno místní pravidlo, povolující hráči hrát míč provizorně podle Pravidla 26, pak byl váš postup - bohužel - nesprávný. Při hře na rány DQ po odehrání z následujícího odpaliště, při STB soutěži DQ na této jamce (= škrt) při jamkovce ztráta jamky.

1) Pokud hráč zkusí vyhrát míč z vody a nezdaří se mu to (je jedno, kolik zkusí pokusů), vždycky se může následně rozhodnout vzít úlevu od vodní překážky. Takže si započítá na dvojce v Beřkách drive, počet nešťastných ran ve vodě a pak s jednou trestnou vyleze buď zpět na odpaliště nebo po spojnici jamka - místo posledního překročení hranice - za vodu jakkoliv daleko.

Díky za chválu a snad jste se v mé odpovědi vyznal. Hezkou hru Marku!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018