Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

podivné pravidlo

A A A

Dobrý den Michaeli,

asi jste to tady probírali mnohokrát, ale nedá mi to...
I když hraju golf léta, překvapuje mě to.
Jde o to, že, když je míč ve vodě, je zakázáno hrát provizi. A že když jsem zahrál provizi, už nemohu prohlásit, že je míč ve vodě. JE TO TAK?
Pokud ano pak si představte, že hraju na novém hřišti, míč se ztratí za kopečkem, netušíme že je tam i vodní překážka... klidně bez vody a víme kde míč je a když tam dojdeme, tak je evidentní, že nemůže být jinde než ve vodě, všude kolem jen řídká nízká travička.
A v té vodě ho buď najdeme nebo ne. Co pak se zahranou provizí?

děkuji
Milan V

Odpověď na dotaz


Dobrý den Milane.

Bohužel, ten začátek není přesný. Opakování je matkou moudrosti, jdeme na to;
Když má hráč pocit, že JEHO MÍČ MŮŽE BÝT ZTRACENÝ MIMO VODNÍ PŘEKÁŽKU NEBO BÝT V AUTU, PAK VŽDY SMÍ HRÁT PROVIZI.

Tedy - zahraju míč někam, kde sice je vodní překážka, ale taky spousta místa, kde se mohl míč ztratit. Třeba minulý týden na ME teaching pro's v Bulharsku jsem tuhle situaci řešil hned dvakrát. Rozebereme si tu s Danielem Kraljicem, častým účastníkem české profesionální série.

Danny zahrál míč na dvojce do místa, kde není možné stoprocentně zjistit, kde míč skončil, pokud někdo nestojí vyloženě v místě dopadu. Takže mohl být mezi červenými lajnami, tedy v podélné vodní překážce, ale taky mimo ni v hustém roughu, nebo pod některým smrčkem. Danny zahrál provizi, protože tuto část hřiště znal a věděl, že míč může být ZTRACENÝ MIMO PŘEKÁŽKU. Pět minut jsme marně hledali a tak šel pokračovat provizí, protože jsme prostě míč brali za ztracený.
Kdybychom ho NAŠLI uvnitř vodní překážky, pak by pokračoval původním míčem - buď jak leží, nebo by bral s jednou trestnou úlevu od podélné vodní překážky.
To, co NENÍ SPRÁVNÉ, je zahrát míč někam, kde je voda, míč spadne prokazatelně do vody a já nasadím míč na oédpališti a řeknu "provizorní". Ne, není to "proviž", ale míč hraný s jednou trestnou ránou a ztrátou vzdálenosti.

Pomohlo Milane? Snad ano. Hezkou hru pro zbytek sezony!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
20.9.Atlanta, Tour Championship
20.9.Vilamoura,Portugal Masters
21.9.Almaty,KazKazakhstan Open
24.9.Adendorf, Castanea Resort Champion
27.9.Kuala LumpSime Darby LPGA Malaysia
27.9.KaskádaMoneta Czech PGA Tour
TOPlist
Square Marsann 17. 9. – 27. 9. 2018