Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Provize ještě jednou

A A A

Dobrý den
v předchozí odpovědi píšete o tom, že provizi může hráč využít ve svůj prospěch - zahraju první ránu do lesa, zahlásím a zahraju provizi na fervej => nejdu hledat první míč a hraju rovnou provizí (ležím třetí, hraju čtvrtou). Tomu asi rozumím.

Ale setkal jsem se s tím, že hráč (během turnaje, jamka 11 v Mariánkách) po zahrání provize šel hledat svůj první míč do lesa, našel ho a přesto chtěl jít hrát provizí, protože se mu nechtělo hrát z křoví. Podle mě by v tu chvíli měl řešit míč jako nehratelný (třeba i jít zpátky hrát z původního místa), protože našel první míč a v tu chvíli je provize vyřazená ze hry. Kdyby vůbec hledat nešel, pak s provizí hrát může. Když první našel, tak podle mě využít provizi nemůže. Chápu to správně?

Ještě jsme se bavili, jak by se řešila situace, kdy hráč - majitel míče po zahrání provize řekne \"nejdu hledat do lesa, budu dál hrát provizí\", ale spoluhráč z flightu přesto nakoukne do lesa a míč najde v křoví. Jak postupovat v tom případě?

Děkuji za odpověď i za skvělou poradnu
Martin Z.

Odpověď na dotaz


Dobrý večer Martine

K prvnímu odstavci není co dodat.
Ve druhém odstavci chápete situaci taky správně - hráč má svůj původní míč, tak s ním bude dál pokračovat. Ať už dropem, ránou nebo návratem zpátky.
Ke třetímu odstavci toto: hráč si může říkat co chce. Míč je ztracen, pokud není nalezen do pěti minut, nebo mimo jiné pokud hráč zahraje ránu provizorním z místa, které je blíž jamce, než je předpokládané místo, kde se nachází míč původní. Když spoluhráč nakoukne do lesa ve Vámi popsaném případě, tak se rozhodně nejedná o gentlemanský přístup. Nicméně oprávněný. Hráč by pak měl jít identifikovat míč do křoví a podle nálezu se dál zařídit. Osobně na rovinu říkám, že když spoluhráč řekne po provizi něco jako že hledat nepůjde, tak mě ani nenapadne, abych do toho lesa lezl. Leda že by to byl spoluhráč, který si zaslouží, aby mu ten míč někdo našel. Asi se chápeme bez dalšího vysvětlování, že...?

Já díky za pochvalu a za dotaz Martine! Hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
20.9.Atlanta, Tour Championship
20.9.Vilamoura,Portugal Masters
21.9.Almaty,KazKazakhstan Open
24.9.Adendorf, Castanea Resort Champion
27.9.Kuala LumpSime Darby LPGA Malaysia
27.9.KaskádaMoneta Czech PGA Tour
TOPlist
Square Marsann 17. 9. – 27. 9. 2018