obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

vlastnictví míče

A A A

Dobrý den, pane Jone,
mám poměrně kuriózní dotaz. Známý se mi svěřil se situací, kdy na hřišti někdo z cizího flightu odehrál míč směrem k němu a on na míči objevil své označení a vzhledem k značce a typu míče rozpoznal, že dříve byl jeho. Vzal to tedy tak, že se jedná o jeho majetek a míč si vzal bez náhrady (při pochopitelném nesouhlasu muže, co s ním v tu chvíli hrál). Netuším, jak je to vyřešené právně, ale pro mě na míč pozbyl nároku v momentě, kdy jej ztratil, přičemž ten člověk jej mohl pochopitelně i koupit. Známý se pro mě zachoval zcela nevhodně. Jaký je Váš názor na tuto situaci?

Přeji hezký zbytek léta, Martin Suchý

Odpověď na dotaz


Milane to je ale historka...

Pravidla se takovým "vlastnictvím" vůbec nezabývají. Nicméně pokud jej "bývalý vlastník" tomu "novému vlastníkovi" sebral, jde o pohnutí míčem ve hře vnějším vlivem. V takovém případě hráč = "nový vlastník" může vzít nový míč a beztrestně jej umístit na místo, kde ležel jeho původní míč, tedy míč "bývalého vlastníka", pokud je takové místo opravdu přesně známo. Jinak musí nový míč v daném místě, odkud "bývalý vlastník" svůj "bývalý míč" zvednul a odnesl, dropnout... Důležité je, že pro hráče je to celé beztrestné.

Jak píšete - dost zvláštní chvoání, ale bohžel i tací se najdou :) Díky za dotaz a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018