DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Značení autu, nahrazení spuštěného míče

A A A

Dobrý den, měl bych dva dotazy:

1 ) Hranici hřiště dle místních pravidel určují bílé kolíky. Na zemi je však místy viditelná bílá čára, která asi zbyla po značení na nějaký předchozí turnaj. Míč je za čárou (aut), ale před kolíky (hratelný). Co platí? Jak postupovat, když se ve flightu neshodneme?

2) Hráč zahraje aut. Spustí nový míč, ale pak změní názor a chce jej vyměnit za jiný typ (v obavě, aby znovu neztratil kvalitní míč). Tak ho prostě zvedne a spustí místo něj jiný. Tím pak jamku dohraje. Domnívám se, že toto není možné beztrestně provést, ale nevím, jaký trest by následoval a jak by hráč vše uvedl do pořádku

Moc děkuji za odpovědi a za celou tuhle poradnu!
Milan

Odpověď na dotaz


Milane dobrý den.

K bodu 1) pokud půjde opravdu o jasné zbytky značení, pak platí kolíky. Respektive v souladu s definicí spojnice bodů uvnitř hřiště u sousedících kolíků. Ze zbytků čáry se nedá sestavit vyhovující definice hranice hřiště...

K bodu 2) pokud hráč v poli (mimo odpoaliště ) spustil (dropnul) míč, protože chce hrát provizorní, je tento míč ve hře a nesmí jej vyměnit. Pokud tak učiní, dostane se do hry 15-2. Nahrazený míč a po odehrání takto nesprávně nahrazeného míče dvě trestné. Pokud by ale celá tato situace probíhala na odpališti, pak míč není ve hře, dokud není odehrán, a tudíž jej před ránou hráč může vyměnit beztrestně.

Milane díky za Váš dotaz i za pochvalu. Hezkou hru!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017