DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Je provize příležitost pro vykuky?

A A A

Dobrý den.

Dnes jsem měl cestou z Hodkoviček filozofickou pětiminutovku...:-)
Situace: Totálně pokažený drive na osmičce se jen doplazil před vodu a leží buď v ní, nebo v roští před. Míč může být ztracen mimo vodu - provize. Ta samožřejmě leží v dáli uprostřed fairwaye... No a teď mě nikdo nenutí hledat, takže nad prvním můžu mávnout a začínám počítat... buď jdu hrát provizí čtvrtou, nebo skoro jistě dropuju vodu nebo nehratelný míč do roughu a třetí ranou se nemám šanci dostat na úroveň provize, navíc mě stále straší ta voda... Šel jsem hledat, bohužel našel a byl jsem tam za deset :-)
A co ten, co po podařené provizi nad ztraceným míčem mávnul rukou? Hrál provizi aby urychlil hru, nebo aby získal výhodu volby další rány? Kdyby provize nevyšla, tak to roští proleze po kolenou křížem krážem.
Myslím, že technicky pravidla mlčí. Co na to etika? Nebo mi něco uteklo?

Díky,
Roman

Odpověď na dotaz


Dobrý den Romane.

Pravidla na takovou situaci pamatují. Vůbec není třeba vidět provizi jako příležitost pro vykuky. Provize tady je od toho, aby zrychlila hru. Provize už proto, že se (pokud se dostane do hry) započítává spolu s jednou trestnou, nepatří mezi "vypočítavá řešení", je to "oficiální mulligan s trestem". Pravidla jsou tady proto, aby hráči - pokud se v nich orientuje a vyzná - pomáhala.
Hrát provizi ve Vámi popsaném případě můžete. V Definicích je napsáno, že
Míč je ztracený když - b. hráč zahrál ránu provizorním míčem z místa, kde pravděpodobně leží původní míč, nebo z místa, které je blíže jamce než takovéto místo (viz Pravidlo 27-2b) = pokud tedy budu mít původní míč bůhví kde a provizi nádherně ve středu fairwaye, nebudu se vůbec unavovat hledáním, protože nic zakového Pravidla nenařizují. Půjdu dopředu, bouchnu ránu provižnem a tím pádem je z Definic původní míč ztracený. Rozhodně nemusím mít žádný pocit podvádění a nemusím se za postup stydět - vše je podle Pravidel.

Takže se Romane nebojte příště jít rovnou zahrát další ránu provizorním balonem. A díky za dotaz!






Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017