Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

provizorní míč

A A A

Dobrý den

Při hře s týčka jsem poslal první míč do lesa, tedy aspoň to tak vypadlo. Nahlásil jsem provizorní míč a zahrál jsem ho do vodní podélné překážky, takže jsem dropoval s jednou trestnou ale stále jsem nebyl na vzdálenosti první rány. Poté jsem hrál druhou respektive 5 ránu provizorním míčem, až když jsem došel na vzdálenost prvního odpalu jsem našel svůj první míček který ležel za křovím ve hřišti zřejmě proskočil lesem ale nebylo to patrné na první pohled. Nebyli jsme si s kolegy jistí tak jsem pokračoval s provizorním míčem, protože říkali že jsem zahrál druhou ránu s ním. Já si myslím ale že jsem měl hrát první míč který jsem našel na hřišti. Jak bych měl správně postupovat?

Děkuji za radu

Odpověď na dotaz

Dobrý den.

Bohužel jste nepostupoval správně. Pokud hráč zahraje ránu - rány provizorním míčem tak, že všechny hraje dál od jamky, než je předpokládaná poloha míče původního, pak se stále nic neděje. Pokud zahraje ránu blíž k jamce, než je předpokládaná poloha, pak je původní míč ztracen a hráč musí pokračovat ve hže provizorním míčem, který se tak stal míčem ve hře.
Ve vašem případě jste ale původní míč našli, takže naopak nastává moment, kdy je ve hře PŮVODNÍ MÍČ a je třeba zanechat okamžitě hry provizorním míčem.
Jde tedy o vzdálenost od jamky, nikoliv počet ran, někdy se může stát, že "na úroveň" původního míče se hráč dostane třeba i po spoustě ran.

Není za co děkovat.






Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
1.11.Muscat,OmaNBO Golf Classic Grand F
2.11.Shiga, JapTOTO Japan Classic
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018