obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Identifikace neoznačeného míče

A A A

Dobrý den, pane Jone,

a) hráč si při identifikaci neoznačí míč, o kterém se důvodně domnívá, že je jeho. Při identifikaci míč vychýlí, aby viděl na značku, ale nezmění jeho polohu. Trestná ano či ne, prosím?

b) hráč ve flightu z vlastní iniciativy zvedne neoznačený míč jiného hráče, aby tomuto cizímu hráči pomohl s identifikací. Trest pro koho, prosím?

Děkuji předem.
Jaroslav Strnad

Odpověď na dotaz


Dobrý den Jaroslave.

a) trestná ano, protože i pro vychýlení a vrácení za účelem identifikace musí být poloha míče označena.
b) pokud to spoluhráč udělá jen proto, aby zjistil, jestli je určitý míč hráče, pak trestná nebude, protože jde o pohnutí míčem v klidu vnějším vlivem. Pokud ale budou oba hráči spekulovat, třeba "mám tam hodně větviček, dej mi je na stranu a zvedni ho, abych nedostal trest za pohnutí míčem, kdybych je chtěl dát na stranu potom já", můžeme se dožít v tom nejextrémnějším případě třeba i DQ obou hráčů za dohodu o nedodržování Pravidel. Bude záležet na všech detailech dané situace.

Doporučuji vřele říct "hele, tady něco je, pojď se na to podívat sám"...

Jaroslave díky za dotaz a Vám rovněž hezkou hru.




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.4.HaugschlagHaugshclag NÖ Open
26.4.Avondale, Zurich Classic of New Or
26.4.ČínaVolvo China Open
3.5.Charlotte,Wells Fargo Championship
3.5.The ColonyVolunteers of America LP
5.5.St Albans,GolfSixes
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018