DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Cas na hladanie lopty

A A A

Dobry den,

velmi jednoduchy a bohuzial realny problem z minuleho tyzdna. Dva takmer identicke slajsy (druhy je provizorna) na priblizne rovnake miesto vo vysokej trave. Ako je to teraz s casom na hladanie?

Ak by som zahral na dve rozne miesta, tak na kazdu loptu mam 5 minut. To je jasne. Tu vsak sice mozem zahlasit, ze "hladam 5min provizornu", ale de facto prehladavam rovnake miesto, kde je zrejme aj prva lopta. Mozem potom este 5 minut hladat aj prvu loptu? Respektive je niekde urcene v akom poradi mam tie lopty hladat? Alebo proste mam iba 5 minut, kedze obe lopty sa stratili priblizne v rovnakom mieste?
A co ked provizorna bola povedzme o 5-10 metrov kratsia, cely flight sa na tom zhodne. Takze najprv hladame provizornu, ale de facto aj pri najlepsej voli hladat provizornu, tiez urcite zasahujeme aj do oblasti, kde moze byt prva lopta. Mam potom este 5 minut aj na prvu loptu?

Dakujem,
Peto
PS
Boli to jedine take slajsy ten den, nastastie... ;-)

Odpověď na dotaz


Dobrý den Peťo.

Pokud míče leží prakticky ve stejné oblasti (hledání míče pravidelně probíhá na území i delším, než deset metrů) pak se má za to, že se hledají oba míče najednou. Tím pádem je k dispozici jen pětiminutový limit.
Ale není to černobílé. Například bude jeden míč někde v roughu na úrovni fairwaye a druhý pod prudkou mezí, kam hráči musí sestoupit třeba pouze tím způsobem, že musí kus obejít. Míče nebudou dál, než dva metry od sebe, ale hledání bude probíhat nejdřív nahoře a po pěti minutách přejdou hráči pod mez a budou pokračovat pod ní v hledání druhého míče. V takovém případě bych dvakrát pět minut bez problémů uznal.

Hekzou hru bez šlajzů!






Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017