DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

rozhodnutí o ztraceném míči ještě jednou

A A A

Dobrý den pane Jone,
zaujala mě vaše odpověď z 23.7....cituji: "Původní míč je ztracen..... když je zahrána rána provzorním míčem blíž jamce, než je předpokládaná poloha míče původního.....". Je tomu opravdu tak? To by přece v praxi znamenalo, že by si hráč, který se domnívá, že míček s velkou pravděpodobností najde musel pak dávat pozor, aby jeho provize nebyla moc "dobrá a hlavně dlouhá" (což jak všichni víme se - z neznámých důvodů - většinou děje, že provize bývá vydařená:-) )a on tak nepřišel o dvě rány.

Libor

Odpověď na dotaz


Libore omlouvám se, msuím použít přesnější vyjádření.

Samozřejkmě že míč je ztracen až tehdy, když zahraji další ránu provizorním míčem z místa, které je blíž jamce, než je přepodkládaná poloha míče původního.
Definice: Ztracený míč (Lost Ball)
Míč je „ztracený“, jestliže:
a. není nalezen nebo identifi kován hráčem jako jeho vlastní do 5 minut od okamžiku, kdy jej hráčova strana nebo některý z jejích nosičů začal hledat; nebo
b. hráč zahrál ránu provizorním míčem z místa, kde pravděpodobně leží původní míč, nebo z místa, které je blíže jamce než takovéto místo (viz Pravidlo 27-2b); nebo
c. hráč uvedl do hry jiný míč s trestem ztráty rány a vzdálenosti podle Pravidla 26-1a, 27-1 nebo 28a; nebo
d. hráč uvedl do hry jiný míč, protože bylo známo nebo prakticky jisté, že původním míčem, který nebyl nalezen, pohnul vnější vliv (viz Pravidlo 18-1), nebo že se původní míč nachází v závadě (viz Pravidlo 24-3), v půdě v abnormálním stavu (viz Pravidlo 25-1c) nebo ve vodní překážce (viz Pravidlo 26-1b nebo c); nebo
e. hráč zahrál ránu nahrazeným míčem.

Zahraji ránu z odpaliště, ketrá je netrefená a po nějakých sto padesáti metrech se stočí do křoví. Provizi mám na fairwayi, minimálně dvě stě metrů dlouhou. Jdu rovnou k provizi a odehraju ji z místa, které je blíž jamce, než místo, kde pravděpodobně leží můj míč = můj původní míč je ztracen, i kdyby ho teď, po odehrané ráně kdokoliv našel.

Je dobře, že jste mě donutil sem definici napsat a dovysvětlit tuto situaci. Hezkou hru!





Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017