DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Bunker ano či ne?

A A A

Ahoj Míšo,
dovoluji si Tě požádat o radu ohledně identifikace špatně udržovaného bunkeru jako překážky.

V průběhu ligového klání na Nové Americe jsme se spoluhráči dorazili na jamku č.5 - Maple Hills - jamka par 3 161m.
Dva jsme zahráli první ránu do bunkru chránícího green. Třetí hráč zahrál ránu, která ležela v místě (snad kdysi) okraje bunkru, na trávě jakoby vyrostlé z písku. ( V podstatě to vypadalo, jako by kdysi z bunkru byl písek vyplaven a na něm se léty uchytila tráva). Protože na blízku byl pan rozhodčí Rada, přivolali jsme jej mávnutím k posouzení situace, zda i třetí hráč je či není v bunkru, kvúli možnosti založení za míč / provedení cvičného švihu.
Pan Rada zapíchl tužku do zmíněného místa (projela jako máslem) a prohlásil místo za součást bunkru.
Nechci zde spílat panu Radovi :-) ani zpochybnit jeho rozhodnutí nýbrž se Tě zeptat: Jak postupovat v případě že rozhodčí není nablízku?
Hráč nemá právo zkoumat stav překážky. Klonil bych se k variantě, kdy situaci posoudí zapisovatel, ale v tomto případě i on by porušil pravidla a mohl získat výhodu (v našem případě však nijak významnou :-) )

Logicky se mi nabízí jako ideální takovéto místo označit jako GUR (byť evidentně již po několik let). Ale to je spíše na správu hřiště, protože takové místo ani při obhlídce hřiště jistě není jednoduché odhalit.

Děkuji Ti za odpověď a přeji krásné léto
Honza Martiník

Odpověď na dotaz


Ahoj Honzo.

I tobě pro začátek hezké léto a teď už odpověď.
Značení a úprava ploch na hřišti je věc na dlouhý rozbor. Ořezané bunkery a písek na svém místě jsou jedním ze základních stavebních kamenů dobrého turnaje. Jak sám píšeš, uniknout i smečce školených rozhdočích může kde co, a taky se s některými věcmi jen těžko něco těsně před příchodem hráčů dělá.

V tomto případě je před ránou přítomnost rozhodčího nebo člena Soutěžního výboru nutnost. Pak se taky dá zahrát bez ohledu na reálnou situaci taková poloha míče jako kdyby byl stoprocentně v bunkeru, tedy bez založení - tím se nedá nic zkazit.

Postup Petra byl identický jako byl náš na Karlšetjně před mnoha lety při české PGA Tour. tenkrát to byl míč Petra Skopového na osmnáctce...

Díky za dotaz a hezkou hru!






Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017