obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

půda v opravě přechází v BZ

A A A

Dobrý den Vám přeji ještě jednou a prosím o objasnění řešení příběhu - fakt si nejsem ani zbla jist řešením: 18.jamky, Ypsilonka, drive letí na horizont, ale stáčí se, daleko za tím velkým listnatým stromem, mocně vpravo. Normálně tam je celkem široký prostor, byť s vyšší travou a až pak dál červenočerně vykolíkováná BZ. Jenže letos to tam rozrýpala divoká prasata, takže celá ta oblast mezi fervejí směrem k BZ má modrý kolík a je stříknutá ještě bílým sprejem. Tedy byla, protože díky času a posekání zbylých kousků nerozryté trávy ta bílá čára na té straně směrem k BZ zmizela. No a my teď řešili problém, co dál? Míč jsme na tu dálku samozřejmě neviděli dopadat, natož pak přistát. Nevíme tedy, zda dopadl v půdě v opravě, nebo (což je podstatné) zda tam i skončil a nebo skončil až v BZ...nebo v tom meziprosotru, kde možná někdy byla bílá čára značící konec půdy v opravě. Vydedukovali jsme, že když ta bílá čára zmizela, tak že prostě je to tak, že celá oblast půdy v opravě přešla do BZ. Naše dedukce pak pokračovaly dál s tím, že pokud platí tato premisa, tak : 1) za předpokladu, že míč doletěl až do BZ, bylo by lze dropovat BZ...jenže drop by vycházel do té - ne jasně ohraničené půdy v opravě. Takže pak další drop a ten už vycházel až nahoře na tom horizontu, v semirafu. 2) no a pokud nedoletěl až do BZ, tak jsme ho jen nenašli v tom rozrytém - to že tam někam mířil, jsme viděli všichni jasně, takže by pak byl na stejném místě rovněž drop. No..a pro jistotu jsme přičetli jednu trestnou ranku. Ale nejsem si právě jist jednak tou naší konstrukcí přechodu půdy v opravě do BZ a dále tím, jestli těch předpokladů stran polohy míče, který jsme sice jasně viděli letět a přistávat, ale rozhodně ne skončit, nebylo příliš mnoho?? Petr Hoček

Odpověď na dotaz


Dobrý den Petře.

K tomuto případu se můžu jen stěží vyjadřovat bez znalosti konkrétního místa a rány. Takže prosím čtenáře, aby brali v potaz, že odpovídám jen na základě své představivosti a znalosti dané jamky...
1) značení GUR - dá se na 99,9% předpokládat, že spojnice jednotlivých modrých kolíků tvoří území, které je beze zbytku napojeno přímo na BZ.
2) Je potřeba míč najít v půdě v opravě. Pokud v ní není a mohl se ztratit jinde mimo BZ a půdu v opravě, musí se počítat prostě se ztraceným míčem - jedna trestná a zpátky

Opravdu těžko říct víc Petře. Hráč musí být schopen pokračovat správně. takže je potřeba dobře posoudit kde se míč může a nemůže - ve vztahu k podmínkám (hustota a výška trávy apod.) - ztratit. Pak se dá na místě vyvodit, co se asi mohlo stát.

Hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018