Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Omarkování cizího míčku

A A A

Dobrý den,
pane Jone, dostali jsme se do debaty, zda odporuje pravidlům, pokud - ryze v rámci urychlení hry, omarkuji na jamkovišti krom svého míčku ještě míček někoho dalšího z flajtu. Třeba proto, aby, zatímco hrabe pískovou překážku, mohl už další hráč nerušeně puttovat. Probíhala argumentace pravidly 16 a 21.. ale tam jsem nikde nic konkrétního, co by výslovně takovýto postup zakazovalo, nenašel...byť je pravda, že se hovoří o tom, že si "hráč označí svůj míč.." - což podle mne ale nelze vykládat tak, že by tím bylo zároveň strikntě zakázáno - a sankcionováno - že by totéž nesměl udělat s míčkem jiného hráče.

Díky
Petr Hoček

Odpověď na dotaz


Petře dobrý den.

Je potřeba hledat v jiných Pravidlech. Třeba v Pravidle 20-1. Zvednutí a označení polohy. Myslím, že tady je to jasně zřetelné... "Já ti ho zatím omarkuju a zvednu, ať můžeme hrát." "Jasně..." = pověření k tomu hráčem...

No a v Pravidle 20-3. Umístění míče a vrácení míče na původní místo a. Kdo a kde míč umístí je napsáno ve druhém odstavci, kdo pak bude míč vracet zpátky. Tady se totiž čaasto tvrdí, že to může udělta jen ten, kdo míč zvedal, což není pravda.

Petře díky za dotaz a hezkou hru.




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.10.SotograndeAndalucia Valderrama Mas
18.10.Shanghai, TBA
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018