Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Kameny

A A A

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak je to s kameny - kolíky vyznačujícími odpaliště. je jasné, že když přijdu na odpaliště, nemohu se "svými" kolíky hýbat, musím natýčkovat někde na jejich spojnici a max.2 hole nazpátek. To je jasné. Ale teď ty dva dotazy.

Prvý. Nepovede se rána (rána, nejde o pád míčku z týčka způsobený mimovolným ťuknutím driveru) a míček skončí tak, že mi kolík brání další ráně. Má pořád stejný charakter a tedy nesmím s ním pohnout, nebo ho teď už mohu vyndat, jako třeba u kolíku vzdálenostního?

A druhý dotaz. Je odpaliště pro dvě jamky. Samozřejmě respektuji "svoje" kolíky, ale chtěl bych si třeba natýčkovat míč na dvě délky hole vzad, kde mi ale vadí kolíky jiné jamky. Mohu/nemohu je vyndat?
Díky.
Petr Hoček

Odpověď na dotaz



Dobrý večer Petře

V prvním případě, tedy po ráně překážející kámen v případě, že chcete hrát další ránu, jak míč leží, můžete kámen odstranit. Prosím vrátit zpět! Pokud jste totiž míč uvedl na odpališti do hry, pak se kámen stává pohyblivou závadou.

Ve druhém případě platí stejná teze - kámen na jiném odpališti, než na kterém začínáte hru Vy, je opět pohyblivou závadou a tak ho můžete opět odstranit. Prosím určitě vrátit!!! Jen proboha dejte pozor na místní pravidla, která by mohla eventuelně označit kameny na odpalištích za nepohyblivé závady. Ke druhému případu pak ještě jednu zmínku; to by bylo hřiště hodně nepořádně připravené na hru, kdyby kameny jednoho odpaliště vadily v zahájení hry na jiném odpališti...

Tak co nejméně trablů s kameny a hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 Daily Fitness od 4. 3. 2019