obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Biozóna - úleva

A A A

Dobrý den,

pane Jone, vedli jsme zajímavou debatu s jedním semilským hráčem,výborným "plejerem" a nadto, myslím, i rozhodčím. Situace: míček leží na samé hranici biozony (desítka v Machníně, ale to je asi jedno), ale rozhodně nebyl v ní. Ovšem při zaujetí postoje by hráčka stále jednou nohou jasně v "bižuli". Říkám, že si to může dropnout, protože jí zjevně vadila v postoji, přičemž do biozony zde platí zákaz vstupu. Ale Michal že prý nene, že když je značená červeno-černým kolíkem, má režim vodya že tedy rozhdoně od toho žádná úleva není. Je pravda, že místní pravidla na skóce o tom mlčí, jen právě zapovídají vstup i hru z BZ (na Ypsilonce třeba tohle je na skorce jasně uvedeno, že povinná úleva při překážení BZ v postoji). Ale v Machníně nene.
A jak tedy vyhovět liteře pravidel, nevstoupit do BZ..a přitom nemuset hrát z jedné nohy??
Mělo by to, v případě absence úpravy v msítních pravidlech, řešit jako co??
Nepohyblivá závada??

Díky a pěkný začátek léta, Petr Hoček

Odpověď na dotaz


Petře dobrý den.

Na Ypsilonce mají správně napsaná místní pravidla. Toť vše. Pokud není místními pravidly řešeno překážení biozóny, pak si hráč musí poradit jak se dá; hrát někam "jinam", vzít drop pro nehratelný míč s trestnou ránou...
Taky existuje otázka, jestli je biozóna oprávněná, protože biozóna vzniká na základě nařízení subjektu řídícího ochranu životního prostředí. A tím rozhodně nebude majitel hřiště nebo prezident klubu...

I Vám Petře hezké léto!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.7.CarnoustieThe Open Championship
19.7.NicholasviBarbasol Championship
19.7.Kunětická MMČR juniorů
19.7.Carnoustie147th Open Championship
19.7.Zell am SeZell am See - Kaprun Ope
20.7.Le VaudreuLe Vaudreuil Golf Challe
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018