Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Alternativní a provizorní míč

A A A

Dobrý den,
prosím o informaci, jaký je rozdíl mezi alternativním a provizorním míčem. Děkuji Petr

Odpověď na dotaz



Petře je velice jednoduchý

Alternativní míč, nebo také alternativní výsledek, je popsán v Pravidle 3-3, které už svým nadpisem dává tušit - Pochybnosti o postupu. Hráč, pokud si například myslí, že je oprávněn využít úlevu, může dojít do střetu se zapisovatelem, který si myslí opak. Nebo si hráč prostě jenom myslí, že psotup, který by měl volit není úplně v pořádku a tak radši zahraje i původní míč tak, jak leží (tím nikdy nemůžete nic pokazit). Pokud dodrží vše, co je v Pravidle 3-3 napsáno, pak hrál alternativní míč a přinesl dva výsledky, se kterými mu pomůže rozhodčí nebo člen Soutěžního výboru. protože skutečně fyzicky bude mít na jamce zapsány dva výsledky.

Provizorní míč ve svém důsledku nepovede ke dvěma výsledkům ve score kartě. Řěší jej Pravidlo 27-2. Provizorní míč by měl hráč odehrát tehdy, když svůj původní míč zahrál do takové oblasti, kde se mohl ztratit nebo skončit mimo hranice hřiště. Zjednodušeně řečeno, hráč nemůže hrát Provizorní míč tehdy, je li známé nebo prakticky jisté, že míč se ztratil ve vodní překážce. Provizorní míč má ve své původní "náplni práce" zrychlení hry.

I Vám se omlouvám za pozdní reakci Petře!
Hezkou hru.

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019