DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Pohnuti mice po zalozeni putteru

A A A

Dobry den,
cetl jsem na cgf clanek o Davidu Prochazkovi. Nevim proc ale myslel jsem ze od tohoto roku je toto pravidlo pozmeneno a pokud je zjevne ze pohnuti mice nebylo zpusobeno zalozenim putteru (zaujmutim postoje) tak trestna rana neni a hraje se z mista kam se mic pohnul. Prosim o upresneni jak se tedy veci maji.

Dekuji
Jan Nekl

Odpověď na dotaz


Dobrý večer Honzo.

Hráč není podle nové výjimky v Pravidle 18-2. Hráčem, partnerem, nosičem nebo výstrojí trestán, když prokazatelně nepohne míčem on. Takže, dle metodiky, například na velice rychlých greenech v kombinaci s větrem nebo silným deštěm je možné hráče nakonec netrestat. Bohužel samotná gravitace je popsána v rozhodnutích jako vliv, který nesejme z hráče trest v takové situace. Což byl nejpíš případ Davidův.
Je to určitě minimálně následování hodný případ a dokazuje, že přiznat se k "trestné" je naprosto normální. Je to totiž golf. Ostatně u Davida bych jiný postup nečekal jednak proto, že ho znám, jednak proto, že je to několikanásobný reprezentant ČR. Jsem rád, že se mi to potvrdilo.

Snad je to jasné, díky za dotaz Honzo.




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017