Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Míč na žlutě natřeném mostku přes vodní překážku

A A A

Dobrý den,
míč mně skončil na dřevěném, žlutě natřeném mostku, který vede přes podélnou vodní překážku a na tento mostek navazuje za grýnem příčná vodní překážka.

1) Vyhodnotil jsem situaci tak, že míč je ve vodní překážce, když je mostek celý natřený žlutě a hrál jej bez založení, jako z vodní překážky.

2) Pokud by mostek nebyl celý natřený žlutě, tak si myslím, že není součástí ani jedné z vodních překážek, normálně bych založil a míč odehrál.

Jsou oba postupy správné?
Opět děkuji a zdravím
Vlastimil

Odpověď na dotaz



Dobrý den Vlastimile

Hned na úvod i Vám omluva za pozdní reakci na otázku. Po fantastických turnajích na Kynžvartě a Kaskádě se dostávám k odpovědím až teď.

Musím na úvod poznamenat, že ne zcela úplně rozumím, zda byl mostek natřený na žluto kompletně nebo jestli jenom naznačujete, že byl uvnitř vodní překážky. Každopádně si pojďme pro jistotu vysvětlit vše trochu od píky. Vodní překážky mají své definice. Jak vypadá definice přímo Vodní překážky?
"Vodní překážka" je jakékoli moře, jezero, rybník, řeka, strouha, odvodňovací příkop nebo jiný otevřený vodní tok (bez ohledu na to, zda obsahuje nebo neobsahuje vodu) a cokoli na hřišti, co je podobné povahy. Veškerá půda a voda uvnitř vodní překážky jsou její součástí. Pokud jsou hranice vodní překážky vyznačeny kolíky, kolíky samy jsou uvnitř vodní překážky a hranice vodní překážky je dána spojnicí vnějších bodů sousedních kolíků v úrovni země. Jestliže jsou k vyznačení vodní překážky použity jak kolíky tak i čáry, pak kolíky vodní překážku označují a čáry vymezují její hranice. Jestliže je hranice vodní překážky určena čárou na zemi, nachází se sama čára uvnitř vodní překážky. Hranice vodní překážky se promítají svisle vzhůru i dolů.
Míč je ve vodní překážce, jestliže v ní leží nebo se jí jakkoli dotýká. Kolíky označující vodní překážku nebo vyznačující její hranice jsou závady.
Poznámka 1: Kolíky a čáry, které označují vodní překážku nebo vyznačují její hranici, musí být žluté.


Protože v Pravidle 24-2 je v Poznámce 1 psáno, že hráč nemůže využít úlevu od překážení nepohyblivé závady v případě, že jeho míč leží ve vodní překážce, je naprosto jisté, že pokud byl mostek natřený na jakoukoliv barvu, byl v první řadě nepohyblivou závadou a tak hráč od překážení nemá nárok, pokud jeho míč leží ve vodní překážce. Ale...
V Pravidle 13-4 Míč v překážce, zakázané úkony, je Poznámka, která povoluje v takovém případě (míč leží ve vodní překážce) hráči dotknout se jakékoliv závady nebo konstrukce prohlášené Soutěžním výborem za nedílnou součást hřiště.

Z toho vyplývá, že jste se mohl dotknout mostu v obou případech, a to i přesto, že byl natřený nažluto úplně celý včetně podpěr a bůhvíčeho ještě. Hezkou hru Vlastimile a díky za trpělivost i dotaz!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 Daily Fitness od 4. 3. 2019