Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Červená voda--zase

A A A

Dobrý den,
pane Jone, půjdu rovnou k věci:

Nová Amerika, Woodland. Míček z odpaliště šlajzne někam za ty stromy na pravé straně, které jsou za červenými kolíky. Ale nejde o žádnou vyhozenou ránu, která by tam vlétla hned a tedy viditelně, ale právě až tam dole, kde se to za vysokým listnáčem láme a je tam normální raf. Samozřejmě, že z odpaliště není v tom okamžiku přesně jasné, zda je ve vodě, nebo bude dole v tom rafu. Lze v tom případě hrát provizorní míč (nebo míč zahraný provizorně???) rovnou z odpaliště, nebo je nutné jít dolu, hledat a pak se případně vrátit?

Díky
Petr Hoček

Odpověď na dotaz


Petře dobrý den.

Je dobré si tuhle situaci pořád opakovat, protože v ní opravdu není úplně jasno. Přitom by to tak mohlo být... Hráč smí hrát provizorní míč vždy, když jeho míč může být ztracen mimo vodní překážku nebo když může být v autu. Přesně tato Vámi popsaná situace je moment, kdy hráč smí hrát provizorní míč, protože ten původní může být kdekoliv mimo vodu a ztracený. Je jenom potřeba dodat, že pokud se pak najde původní míč, tak hráč musí pokračovat původním. Pokud se původní nenajde, není možné neajednou tvrdit, že se bude "někde tady" dropovat voda. Prostě je původní míč ztracený a pokraočvat se bude provizorním.
Míč hraný provizorně podle Pravidla 26-1 je možné použít jen tehdy, povoluje li tento postup specifické místní pravidlo na dané jamce a překážce.

Petře díky za dotaz a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018