Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Zvednutí nesprávného míče na jamkovišti

A A A

Dobrý den,
minulý rok se mi na jednom turnaji stala situace a dodnes si nejsem jistý, zda jsem správně postupoval.

Na greenu jsem omylem po označení polohy markovátkem zvedl soupeřův míč. Když jsem jej chtěl očistit zjistil jsem, že to není můj míč a vrátil jsem jej na původní místo. Poté jsem označil svůj míč a dokončil jamku. Jelikož nikdo nic nenamítal nezapsal jsem si žádnou trestnou ránu.

Pročítal jsem pozorně pravidla a nevím jaké pravidlo se na tento případ vztahuje a zda jsem postupoval správně. Děkuji za Vaší odpověď. Petr P.

Odpověď na dotaz


Dobrý den Petře.

Z Pravidel se dá řešení vyčíst, ale pravda je, že velice komplikovaně. A taky si vysvětlíme jednu věc: pokud to byl opravdu míč Soupeře, pak jste hráli jamkovku a bylo by to trestné. Myslím ale, že jste spíš hráli na rány nebo stableford - tedy je to jen a pouze moje spekulace - a tak šlo o míč Spoluhráče. Sáhneme proto po delší době pro Rozhodnutí. V nich je naprosto zřetelně popsán přímo tento "Váš" případ, a to v Rozhodnutí 20-1/4. Na otázku, zda je trestné, když na greenu hráč zvedne spoluhráčův míč bez jeho souhlasu (což je skutečně Váš případ), dává toto Rozhodnutí odpověď Není to trestné, míč musí být umístěn zpět (viz. Prav.18-4).

Takže jste postupovali správně. Pokud se tak stalo opravdu při hře na jamky a byl to míš soupeřův, nikoliv spoluhráčův, pak Rozhodnutí 20-1/2 s odvoláním na Pravidlo 18-3b "oceňuje" takové zvednutí míče jednou trestnou.

Petře díky za dotaz a chtěl bych poprosit tazatele, aby ve svých dotazech uváděli formát hry - rány, stableford, jamkovka, foursome... Je to důležité pro posuzování případů, jak je vidět na dotazu Petra.

Petře hezkou hru!





Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
1.11.Muscat,OmaNBO Golf Classic Grand F
2.11.Shiga, JapTOTO Japan Classic
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018