Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Hra nesprávným míčem

A A A

Dobrý den,
míček mi po drivu skončil v marastu za hranicí vodní překážky. Vyhrál jsem ho ven a poté zjistil, že jsem hrál nesprávný míč, který tam po někom zbyl. Jakákoli bližší identifikace před úderem nebyla možná, s jistotou by došlo ke zlepšení polohy a ve vodní překážce to nepřipadá v úvahu. Vrátil jsem se zpět a asi metr od polohy nesprávného míče našel svůj, vyhrál jej ven a pak s ním hrál dál.

Jak si mám svůj - na místě těžko zjistitelný omyl - počítat?
Dík za odpověď
Kryšpín

Odpověď na dotaz


Kryšpíne dobrý den.

Budete si počítat dvě trestné rány za hru nesprávným míčem podle Pravidla 15-3. Nesprávný míč . Ono totiž už pět let platí, že podle Pravidla 12-1. Viditelnost míče; Hledání míče je potřeba a hlavně možné hledat a identifikovat míč i ve vodní překážce a v Pravidle 15-3 zase existuje jedna jediná výjimka, a to je moment, kdy hráč zahraje ránu míčem pohybujícím se ve vodní překážce - toto je jediný případ ze všech možných, kdy hráč není trestán za hru jiného než svého míče, jinak si vždy musí být jistý, že svůj míč hraje.

Kryšpíne, evidentně jste postupoval podle starého znění Pravidel. Tak se omlouvám za špatné zprávy a přeji hezkou hru! A nebojte se svůj míč pro jistotu před ránou identifikovat i v bunkeru i ve vodní překážce!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.10.SotograndeAndalucia Valderrama Mas
18.10.Shanghai, TBA
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018