Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Provize na Golf Channel

A A A

Dobrý den,
při sledování posledního dne turnaje BMW PGA Championship jsem začal pochybovat o své znalosti pravidel.

Marc Warren zahrál svůj drive v play-off do stromů. Vzhledem k tomu, že si nebyl jist, zda je míč k nalezení, tak zahrál provizi. Následně míč našel, identifikoval a prohlásil za nehratelný.
Odjel tedy svůj odpal zopakovat na týčko. V tu chvíli komentátor pan Svěrák s úžasem v hlase prohlásil, že mu není jasné proč se vrací zpět opakovat drive a nehraje provizi. To byl okamžik, kdy jsem zapochyboval o své znalosti pravidel.
A teď otázka: Byl postup Warrena správný, neboť provizi by mohl hrát pouze v případě, že by míček nenašel?
Mohl by hrát provizi, pokud by míč skončil v autu?

Myslím, že pan komentátor má trošku mezery v pravidlech a mohl v omyl uvést spousty diváků :-(

Děkuji
Mirek K.

Odpověď na dotaz


Mirku dobrý den.

Ve chvíli, kdy míč může být ztracen mimo vodní překážku nebo být v autu, hráč může hrát provizorní míč. Já si dokonce dovolím dodat, že bych zavedl fyzické tresty pro ty, kdo tak nečiní.
O tom se dá vše potřebné najít v Pravidle 27-2. Provizorní míč a. Postup. Sám píšete, že Warren původní míč našel a prohlásil za nehratelný. Toho se týká Pravidlo Pravidlo 28 | Nehratelný míč a v něm nikde není možné jako variantu najít "když má hráč zahraný provizorní, nemusí se vracet..." Hráč může dropovat do dvou holí, ne blíž jamce, nebo na spojnici nebo na původní místo. Ostatně už v Pravidle 27-2. Provizorní míč c. Zanechání hry provizorním míčem je jasně dáno, že když je původní míč na světě, provizorním už se nehraje.

Stává se, že televizní komentátoři uvádějí v omyl diváky svým mylným výkladem situace, obzvlášť, když je výklad podán dostatečně razantně a s dostatečnou sebejistotou. Já jsem byl nedávno svědkem, kdy na jiném sprotovním programu jiný komentátor tvrdil po ráně hráče z lesa, kdy skoro zasáhnul při ráně holí strom, že měl štěstí, protože kdyby hůl o strom ohnul, už by s ní nesměl hrát... Je škoda, že komentátoři nechodí na školení rozhodčích nebo že si třeba schůzku nad pivkem a gulášem s některým z rozhodčích nedomluví a neabsolvují ji.

Já díky za dotaz Mirku. Hezkou hru!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
20.9.Atlanta, Tour Championship
20.9.Vilamoura,Portugal Masters
21.9.Almaty,KazKazakhstan Open
24.9.Adendorf, Castanea Resort Champion
27.9.Kuala LumpSime Darby LPGA Malaysia
27.9.KaskádaMoneta Czech PGA Tour
TOPlist
Square Marsann 17. 9. – 27. 9. 2018