DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Zle oznacena vodna prekazka / cvicny svih vo vodnej prekazke

A A A

Dobry den,
znovu chvalim skvelu poradnu. Dnes mam dve otazky, jednu inspirovanu zivotom a druha nadvazuje na jednu odpoved tu v poradni.

Povedzme, nalavo od fairwaye je maly potok s uzkym pasom stromov, hustou zelenou a trochou vody. Je to zo strany fairwaye znacene ako cervena vodna prekazka. Avsak koliky z druhej strany chybaju. Nie je tam susedna fairway, povedzme, ze tam je bezna luka - take hluche miesto ihriska, tak trochu mimo areal, avsak neoznacene ako aut (ani v miestnych pravidlach) - lopta sa tam da najst aj hrat a potok je lahke preskocit (a samozrejme prestrelit...). Nachadza sa lopta vo vode, ked evidentne charakter vodnej prekazky ma iba potok a jeho bezprostredne okolie, len nikto pri znaceni neriesil druhu stranu? Este dolezitejsie ako pre hranie, je to ked z teecka evidentne prestrelim tie stromy az na luku, tak potrebujem vediet, ci je lopta stratena vo vode, alebo mimo vodu.

Druha otazka je k cvicnemu svihu vo vode. Ano, aj vo vodnej prekazke sa mozem palicou (za istych podmienok) dotknut porastu, nesmiem sa dotknute vody/zeme. Ked si vsak niekto spravi cvicny svih v "suchej vode", 5 metrov za loptou pri cvicnom svihu (je daleko, tak si nic nevylepsil) vsak odsekne nejake listy alebo trochu travy (este zijucej - nie odtrhnutej) - rata sa to ako zakazane pohnutie volnym prirodnym predmetom? (jasne, ak tam lezal na trave uz odtrhnuty list aleba pokosena trava a ja by som odpalil prave to, tak je to za 2 trestne bez diskusie).

Vopred dakujem,
Peto

Odpověď na dotaz


Dobrý den Peťo.

Pro definici plochy; pokud je v místních pravidlech tohoto hřiště pro danou situaci na dané jamce například napsáno, že vodní překážka nemá protilehlou hranici, dalo by se pak zřejmě uvažovat o tom, že tím autor mylsel, že i louka za potůčkem je "voda". Nicméně musím říct, že by to byl velice mizerný postup. Pro hru je to jasně "bermudský trojúhelník", alias po ráně "nikdo neví kde to je". Jinak řečeno při zásahu tohoto neřehledného místa je možné hrát provizi a pak hledat původní míč.

"Odtrhnutá" tráva je volný přírodní předmět, "neodtrhnutá" tráva není volný přírodní předmět... Víc nemám co dodat... Když pohnu "už odtrhnutou", je to za dvě.

Tak hezkou hru Peťo!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017