Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Bunker

A A A

Dobrý den,
setkal jsem se s rozdílným pojetím následující situace:
rána do bunkeru,hráč hlásí nehratelný míč,hlásí 1.trestnou, bere míč a dropuje ne blíže jamce na 2 hole za bunkerem.
Je to tak správně?
Jde totiž o to,že tento hráč v okolí greenu má psych.blok z bunkerů a řeší proto tuto situaci takto.

Díky moc a přeji klidnou sezónu.
Honza

Odpověď na dotaz


Honzo dobrý den - díky za přání a doufám, že bude klidnější než popisuje Váš dotaz...

Psychický blok z čehokoliv není možné vydávat za důvod nessprávných postupů, které jsou v rozopru s Pravidly...
Výše popsaný postup dokonce v podle Decisions je na DQ. V případě míče, který je uvnitř bunkeru a je nehralený, má hráč tři možnosti. Dvě z nich ho nutí řešit takovou situaci v bunkeru, jedna mu povoluje jít ven ale musí jít na místo, kde zahrál poslední ránu. Pokud takové místo je v bunkeru (zahraju v bunkeru topinku a míč se mi zasekne do límce), pak už nemám se bunkeru vymanit z pevného objetí...
Všechno řeší Pravidlo Pravidlo 28 | Nehratelný míč a to odstaveček po písmeni (c), takže je mi líto ale postup byl zcela nesprávný.
Nicméně stane se a já jsem za Váš dotaz rád, protože pomůže mnoha dalším hráčům, kteří mají za to, že takto postupovat mohou. Takže díky za dotaz a omlouvám se, ale opravdu ve mně vzbudil velký úsměv.

Honzo hezkou hru!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
20.9.Atlanta, Tour Championship
20.9.Vilamoura,Portugal Masters
21.9.Almaty,KazKazakhstan Open
24.9.Adendorf, Castanea Resort Champion
27.9.Kuala LumpSime Darby LPGA Malaysia
27.9.KaskádaMoneta Czech PGA Tour
TOPlist
Square Marsann 17. 9. – 27. 9. 2018