Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Ležící kolík

A A A

Dobrý den. Dostal jsem se do situace kdy míč skončil půl metru uvnitř hřiště při spojení dvou nejbližších bílých zapíchnutých kolíků, při příchodu na místo jsem zjistil, že vedle leží ještě třetí nezapíchnutý kolík, podle kterého by byl míč v outu. Je to v tomhle případě out, nebo se počítají jako hranice jen zapíchnuté kolíky? Děkuji za odpověď.

Odpověď na dotaz



Dobrý den

Odpověď na tento dotaz bude poněkud obsáhlejší. Každopádně hned pro začátek je potřeba uvést, že ideální postup je přivolat člena Soutěžního výboru, se kterým následující postup proberete. Pokud nebude žádný člen rychle nebo jednoduše dosažitelný, pak hráč určitě může hrát svůj míč jak leží s předpokladem, že míč není mimo hřiště, a podle Pravidla 3-3 pak zahraje druhý míč z původního místa s jednou trestnou, jako kdyby ten původní míč byl mimo hřiště. Doporučuji přečíst velmi podrobně a soustředěně postup, který je podle Prav.3-3 správný (říct, že budu postupovat podle Prav.3-3 svému zapisovateli, oznámit, který míč si budu přát, aby se mi započítal, nepodepisovat kartu, před jejím odevzdáním vyhledat rozhodčího nebo člena Výboru...)

Soutěžní výbor pak bude postupovat podle Rozhodnutí 33-2a/19 - Hranice hřiště pozměněna neoprávněným odstraněním kolíku označujícího hranici hřiště.
A to zní:
Ve hře na rány byla hranice hřiště pozměněna nepovoleným odstraněním kolíku vyznačujícího hranici hřiště. Z toho důvodu vznikla oblast (X), která je uvnitř hřiště, pokud by byl přemístěný autový kolík ignorován, a mimo hřiště, pokud by byl autový kolík vrácen na své místo.
?1:
Míč hráče A skončil v oblasti "X". Hráč A je si vědom toho, že hranice hřiště byla pozměněna. Jaké je rozhodnutí?
?2:
Jaké by mělo být rozhodnutí, pokud Soutěžní výbor zjistí, že jeden nebo i více hráčů ignorovalo skutečnost, že chybí autový kolík a hráli z oblasti "X" a zároveň jeden nebo i více hráčů považovalo oblast "X" za oblast mimo hřiště a postupovalo podle Prav. 27-1?

O1:Soutěžní výbor by měl vrátit kolík a opravit původní hranici hřiště a žádat hráče A, aby postupoval v souladu s Prav.27-1. Pokud je Soutěžnímu výboru známo, že v předcházejících flightech jeden nebo více hráčů tento fakt ignorovalo a z oblasti "X" zahráli jako kdyby byla uvnitř hřiště, pak Soutěžní výbor může nechat stav této oblasti tak, jak byl pozměněn, pro zbytek soutěže a hráč A může hrát míč jak leží.
O2:Jestliže nejednotný výklad statusu oblasti "X" může vážným způsobem ovlivnit výsledky soutěže, pak by měl Soutěžní výbor kolo zrušit a opakovat. Jinak mohou výsledky kola zůstat v platnosti.

Přeji co nejméně zádrhelů s povalenými kolíky!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 Daily Fitness od 4. 3. 2019