Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Pohyb míče při založení hole

A A A

Dobrý den pane Jone,
chtěl bych Vám velice poděkovat za Vaši Pravidlovou poradnu, která je mnohem uživatelsky přívětivější než samotná Pravidla a protože jsem jejím pravidelným čtenářem již několikrát mi pomohla v rozhodování ne zcela jasných herních situací. Včera při hře v Grabštejně se mi (bohužel) často stávalo, že jsem byl nucen odehrát míč z rafu dobře živeného aktuálními podzimními přeháňkami. Při zakládání hole jsem si několikrát všiml, že můj míč ležící na vysoké trávě se pohnul. Jeho poloha se nijak nezměnila jen se prostě při doteku hlavy hole s trávou nakloní na stranu (odhadem o jeden dimpl) a při zvednutí hole se zase vrátí do původní polohy. Je tato situace Pravidly považována za pohnutí míče, za které je nutné si připočítat trestnou ránu? Děkuji a přeji příjemný den.
Aleš Kamarád

Odpověď na dotaz



Dobrý den Aleši

Váš dotaz se týká velice časté situace a já Vám za něj děkuji stejně jako za vyslovenou pochvalu v jeho úvodu.

To, o čem mluvíte, se nazývá "oscilace" míče. V Rozhodnutích se takové situace týká Rozhodnutí 18/2.
?: Při zakládání hráčův míč osciluje, ale vrátí se do původní polohy. pohnul se míč v tomto případě?
O: Ne

takže, aby bylo úplně jasno, pokud se Váš míč nezastavil úplně na jiném místě, nebo neporpadnul trávou, ale vždy se jen naklonil k Vaší holi a pak zase vrátil, nedošlo k porušení Pravidel a míč se nepohnul.

Hezkou hru Aleši!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019