obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Tiger - diskvalifikacia

A A A

Dobry den,
som si isty, ze na tuto temu bude viac otazok. Mam velmi rad tuto poradnu a najma Vas nazor a interpretaciu pravidiel.

Tiger VEDEL, ze dropuje 1-2 metre dalej ako hral predchadzajuci uder a urobil to UMYSELNE. Verim, ze 1-2 metre urcite nesplna kriterium "tak blizko ako sa da". Tiger si nepripocital 2 trestne za hranie z nespravneho miesta. Preto podpisal nespravnu skorkartu, za ktoru je v takomto pripade iba jeden trest - DISKVALIFIKACIA.

To, ze nejaka komisia to v priebehu turnaja preskumavala a zistila, ze to je ok, len aby (zrejme s hrozou) pocula pri interview, ze Tiger sa priznava k hraniu z nespravneho miesta, to je uplne irelevantne. Hrac je zodpovedny za znalost pravidiel a skorkartu, nie komisia.

Na pripad sa rozhodne neda ani uplatit to Rozhodnutie ohladom nevedomeho porusenia pravidiel, nezistitelneho beznym vnimanim. Tiger VEDEL, ze hra zo vzdialenejsieho miesta. Sam to priznal.

Je rozhodnutie Komisie nejako ospravedlnitelne? Nemali odstupit oni vsetci po tomto skandaloznom rozhodnuti?

P.

Odpověď na dotaz


Hmmmmm.....

Dobrý den Peťo.
Odstavec 1) ano, je více otázek jak sám uvidíte za chvilku...
Odstavec 2) ano
Odstavec 3) není, a to je ten stavební kámen "úspěchu" TW... (rozeberu)
Odstavec 4) ano, rozhodně nedá a to v žádném případě
Odstavec 5) zajímavý precedens, ale ještě jsem nikdy neviděl, že by Soutěžní výbor odstoupil - všichni musí dořídit turnaj. No ajestli to bude mít dohru v příštích letech, to se uvidí...

No a pak je tady oficiální zdůvodnění. Soutěžní výbor může ve výjimečných případech odpustit diskvalifikaci, ale nikoliv v případě odevzdaného nižšího výsledku. V případě Mr. Woodse to byly - podle oficiálního rozboru R&A - mimořádné okolnosti, které ke zrušení DQ vedly. Soutěžní výbor pochybil zjevně ve chvíli, kdy původní oznámení přešetřil ale umožnil TW podepsat kartu a dohrát turnaj.
V Augustě zvítězil nad Pravidly marketing. A v tom případě mohl TW nenastoupit…
Vzpomínáte si na Verizon Heritage a Briana Davise? To je pro mne Pan Golfista…

Díky za dotaz, hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018