Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Míč v náhodné vodě

A A A

Dobrý den, Opět Vás srdečně zdravím a mám následující dotaz: Odpálil jsem míč do náhodné vody na ferveji. Míč ležel blíže levé straně náhodné vody ve směru hry, proto jsem našel nejbližší místo úlevy na levé straně náhodné vody a míček jsem dropnul na vzdálenost jedné hole od tohoto místa, ne blíže jamce a hrál dál.

Na pravé straně náhodné vody však byly problémy (vysoká tráva). Pokud by míček ležel blíže pravé straně, postupoval bych stejně, jako v předchozím případě, pouze na pravé straně náhodné vody.

Může však nastat situace, že míček leží "přesně" uprostřed náhodné vody! Jak postupovat v tomto případě? Měřit, odhadovat, postupovat jinak a jak reagovat na případný nesouhlas spoluhráče, či soupeře s výběrem nejbližšího místa úlevy v tomto konkrétním případě a obecně.

Děkuji.
Vlastimil

Odpověď na dotaz



Dobrý den Vlastimile!

Jsem rád, že jste púřinesl do poradny další zajímavý dotaz. Odpověď na něj musíme hledat znovu v Rozhodnutích. V případě, že hráč opravdu najde dvě stejně vzdálená místa nejbližší úlevy od náhodné vody, pak si skutečně může vybrat, které z těchto dvou míst využije. Popsáno jest v Rozhodnutí 25-1b/16.

K Vašim postupům v prvních dvou odstavcích není co dodat, vše je správně provedeno. Jenom drobnost na závěr: pokud míček leží přesně uprostřed náhodné vody a já hraji na pravou stranu ("normálně"...), pak nejbližší místo úlevy bude nalevo od náhodné vody. Proč? Protože nejbližší místo úlevy je právě takové, kde při zaujmutí postoje náhodná vody nepřekáží a konkrétně je to místo proti hlavě hole přiložené k zemi. takže abychom pro pravorukého hráče našli dvě místa úlevy stejně vzdálená, musel by míček ležet mírně vpravo od osy náhodné vody...
Snad jsem to vysvětlil dostatečně.

Takže jako vždy, hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 Daily Fitness od 4. 3. 2019