Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Pravidla aktualni rozhodnuti vs kamera

A A A

Dobrý den pane Jon,
měl bych na Vás otázku. Dá se ubránit něčemu podobnému, co nedávno zažil Woods a dostal dvě trestné rány? Řekněme, že se dostanu do podobné pozice. Nebudu si jist svým rozhodnutím. Požádám tedy své spoluhráče o vyjádření. Ti mi řeknou, že je situace taková. Já se tedy podle toho zachovám. Ale nějaký „náhodný“ kolemjdoucí mě natočí a zanese to soutěžnímu výboru s tím, že jsme se zachovali nesprávně. Takže budu potrestán já, ale měli by být potrestáni i mí spoluhráči za domluvu o porušení pravidel 1-3? Celé toto jednání mi nepřijde správné. Vždy jsem si myslel, že když jsou pravidla nejasná, tak se mám řídit podle pravidel fair play a zdravého rozumu. Jak bych se tedy této situaci mohl vyvarovat, když i takoví hráči co jsou na PGA se dopustí?

Děkuji za Vaši odpověď
S pozdravem a přáním hezkého dne
Mira

Odpověď na dotaz


Míro dobrý den.

tak trochu chápu Vaše rozhořčení, ale tak to prostě, je. Když neznám Pravidla a něco vyvedu a někdo jiný na to upozorní, pak budu potrestán. To je princip golfu, který se hraje většinu času bez přímého dohledu rozhodčího, jak stojí přímo v Pravidlech. No a pokud by spoluhráči jednali se záměrem hráče poškodit, odnesli by to taky. Všechno stojí na tom, aby hráči znali Pravidla. případ TW zase tak primitivní nebyl, a chybu, kterou udělal, by možná udělalo mnohem víc hráčů. Jde totiž o speciální výjimku, kterou Pravidla umožňují a prakticky všechny profesionální túry ji využívají - beztrestný drop pro míč zabořený v zemi kdekoliv v poli.

Míro i Vám hezký den a díky za dotaz!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018