obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Úleva

A A A

Dobrý den,

Chtěl bych Vás požádat o radu jak správně postupovat v následující situaci, na jejímž řešení jsme se se spoluhráči nedokázali shodnout:
Míč skončí po odpalu vedle asfaltové cesty (nepohyblivé závady). Hráč se rozhodne pro "free drop" dle pravidla 24-2b, najde si nejbližší místo úlevy, tedy místo, kdy závada nebude překážet v postoji ani švihu. Po spuštění míče do takto zvoleného místa se míč odrazí od nerovnosti a zakutálí se směrem k závadě (neleží však přímo na závadě), od které byla brána úleva, avšak ne blíže jamce a méně než na dvě hole od místa kdy se míč po spuštění dotkl země. Musí v takovém případě hráč povinně opakovat "free drop" nebo záleží na jeho rozhodnutí a může hrát i z takové pozice. V pravidlech 24-2b-(i) je uvedeno: "Když je míč spuštěn do vzdálenosti jedné hole od nejbližšího místa úlevy, musí se nejprve dotknout hřiště na takovém místě, kde nedochází k překážení nepohyblivé závady". Z tohoto tedy usuzuji, že by po takto správně provedeném spuštění míče mělo být na věc pohlíženo jako na novou situaci, kdy má hráč volbu využít možnosti úlevy nebo hrát míč jak leží, pouze dle jeho rozhodnutí.

Předem Vám děkuji za odpověď!
Petr

Odpověď na dotaz



Dobrý den Petře.

Pravidlo 20-2. Spuštění a opakované spuštění, konkrétně odstavec c. Kdy se spuštění opakuje by nám mohlo do věci vnést více světla. V případě, který popisujete, nedochází k důvodu redropu podle odstavců (i), (ii), (iii), (iv), (vi) ani (vii). Otázka je, jestli nedochází ke stejnému překážení. Ve svém popisu toto neuvádíte kompletně. Kdyby totiž míč sice na závadě neležel ale cesta by překážela po dropu opět v postoji (došlo by ke stejnému překážení - překážení stejné nepohyblivé závady, byť třeba v prvním případě cesta překážela "jinak"), pak by hráč v souladu s odstavcem (v) musel znovu spustit míč, tedy opakovat beztrestně spuštění.Nešlo by tedy o nový případ ale o řešení toho původního.
Pokud ale k výše popsanému překážení nedochází, pak je míč ve hře a hráč nemůže beztrestně využít úlevu od cesty.

Petře snad je to přehledné. Hodně zdraví a štěstí v roce 2013!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018