Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Provizorní míč a míč ve vodní překážce

A A A

Dobrý den pane Jone,
Prosím o radu v následující situaci.
Míč jsem zahrál na hranici autu a vodní překážky. Protože z místa odpalu nešlo zjistit, kde míč přesně je a domníval jsem se, že je míč v autu, zahrál jsem podle pravidel nový míč. Když jsem si šel pro svůj první míč, zjistil jsem, že je ve vodní překážce.

Moje otázka je: Mohl jsem po tomto zjištění pokračovat ve hře s druhým míčem, nebo pokud jsem chtěl hrát z původního místa, měl jsem se na něj vrátit? Děkuji za radu.
Josef Řeřicha

Odpověď na dotaz



Dobrý večer Josefe

Pokud jste zahrál "nový míč", nehlásil jste tedy provizorní, pak není už vůbec co řešit a zahrál jste s trestem jedné rány a ztráty vzdálenosti z původního místa. V tomto případě to vyhovovalo jak řešení pro původní míč v autu (kde jiná varianta není) tak i pro míč ve vodní překážce, kde hráč smí s jednou trestnou ránou vzít úlevu od vodní překážky tak, že spustí míč na původním místě...
Váš původní míč tím pádem přestal být míčem ve hře a mohl jste ho po nalezení ve vodní překážce už jenom strčit do bagu...

Hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 Daily Fitness od 4. 3. 2019