obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Provize-nehratelný míč

A A A

Dobrý den,
není mi zcela jasný postup v následující situaci (a podle reakce spoluhráčů tak jim také ne):

Zahraji ránu, která směřuje k plotu tvořící hranici hřiště (out), není jasné kde míč skončil a tak řeknu:
1) "dám si raději provizi". A tu zahraji na na fairway (nebo na green),
2) "dám si ještě jednu" bez toho abych jí označil jako provizi zahraju ji rovněž jako v bodě 1) a počítám s tím, že míč ani hledat nepůjdu a připíšu si trestnou.
Spoluhráči u plotu však míč "rádi" najdou a já zjistím, že míč nepřešel hranici hřiště, ale je ve zcela nehratelné pozici.

A nyní: mohu v obou případech 1) i 2) říci "míč je nehratelný" připsat si trestnou a pokračovat "provizí" (nebo tou ještě jednou)?
Nebo musím v situaci 1) pokračovat nalezeným míčem tj. dropnout nehratelný, připsat si trestnou a pokračovat další ránou tímto míčem?
Jestli si dobře vzpomínám, tak ve všech situacích (kdy míč někam "zmizí" a není jasný jeho osud) mohu vždy hrát ránu z původního místa což by vlastně "provize" ale i ta "ještě jedna" splňovala, já bych nezdržoval a ještě by jsem na tom byl možná lépe - ona ta rána po dropu u plotu může vždy dopadnout "všelijak" :-)
Ale o to nejde, jde o správný postup abychom se již napříště v podobné a poměrně frekventované situaci, nedohadovali. Snad jsem to napsal srozumitelně...

Děkuji
Vráťa

Odpověď na dotaz


Vráťo dobrý večer.

Takže začnu případem číslo 2, kdy jste neoznačil svoji další ránu jako hru provizorním míčem. Pouhé "dám ještě jednu" nesplňuje základní podmínku, a tak jste zahrál třetí z odpaliště (tzv. po ztrátě rány a vzdálenosti) a nehratelný míč u plotu je od chvíle, kdy jste bouchnul do "nového" na odpališti, ztracený. Ať si ho hledá kdo chce a kde chce.

V tom prvním případě (řádně nahlášená provize), se ze situace nedostanete příliš lehce. Budete muset pokračovat původním míčem, protože se našel. A to bez ohledu na již krásně ležící provizorní na fairwayi nebo dokonce na greenu. Záměrně píšu pokračovat. Buď najdete způsob, jak zahrát druhou ránu míčem jak leží, nebo ho s jednou trestnou zvednete a půjdete zpátky na místo, odkud jste svoji poslední ránu zahrál. Provizorní míč je "určen ke hře" do té doby, než najdete původní, nebo než s ním zahrajete ránu blíž jamce, než je předpokládaná poloha původního míče.

Snad jsem to já napsal srozumitelně pro Vás i ostatní kolegy. Hezké svátky!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.7.CarnoustieThe Open Championship
19.7.NicholasviBarbasol Championship
19.7.Kunětická MMČR juniorů
19.7.Carnoustie147th Open Championship
19.7.Zell am SeZell am See - Kaprun Ope
20.7.Le VaudreuLe Vaudreuil Golf Challe
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018