Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Free drop u bílého kolíku vyznačující vnitŕní aut

A A A

Odehrál jsem míč, který skončil 30 cm od bílého koliku, který odděluje dvě ferveje. Hrál jsem na ferveji, kde tento kolik byl označen černou barvou, z druhé strany označuje, pro hru po druhé ferveji vnitřní aut.
Vyhodnotil jsem situaci, že se jedná o závadu, kolik jsem dočasně odstranil a dropoval jsem na vzdálenost jedné hole, free drop. V místních pravidlech neni vnitřní mezi dvěma jamkami blíže upraven. Postupoval jsem správně?

Srdečně pozdravuji
Petr Čeladná

Odpověď na dotaz



Petře i já Vás zdravím do Čeladné!

Vycházejme tedy z toho, že vnitřní aut není nijak specifikován v místních pravidlech. Pak kolíky jsou závadami dle definice. Šly lehce odstranit? Pak jsou to pohyblivé závady (ve vzorových místních pravidlech se ale říká, že mají být označeny jako nepohyblivé - jedině pak je autová linie stejná pro všechny po dobu trvání turnaje - tedy aspoň je to mnohem jistější záruka). Až potud vše v pohodě...
Postup, Petře, v pohodě nebyl, aspoň mi to tím trochu po Vašem výkladu zavání. Smíchal jste dohromady postup pro úlevu od pohyblivé závady (vytáhnul a zahodil jste kolík - doufám že i vrátil na správné místo) a úlevu od nepohyblivé závady (drop na jednu hůl). Takže ve finále nám z toho vycházejí dvě trestné za hru z nesprávného místa, ledaže by Vám po odstranění kolíku vadila díra, která po něm zbyla - pak (pokud jste dropnul do správného místa) bylo všechno v pořádku.

Snad se v tom vyznáte...
Mějte hezké svátky!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
20.9.Atlanta, Tour Championship
20.9.Vilamoura,Portugal Masters
21.9.Almaty,KazKazakhstan Open
24.9.Adendorf, Castanea Resort Champion
27.9.Kuala LumpSime Darby LPGA Malaysia
27.9.KaskádaMoneta Czech PGA Tour
TOPlist
Square Marsann 17. 9. – 27. 9. 2018