obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Pohyb hole v bunkru (13-4)

A A A

Pane Michale, v cisle 11/2012 Golfdigest je v sekci "Znate pravidla ? - Bunker " dotaz (c.9):
Hrajete ze sestupne strany pisku v bunkru a vase hul se pri backswingu omylem dotkne pisku...
Odpoved tamtez zni: 2 trestne, ev. ztrata jamky.
Studoval jsem Pravidla i Rules R&A a nic nenasel. Podle mne je backswing soucasti swingu a dotyk pisku by se mel hodnotit stejne jako dotyk tesne pred uderenim micku.

Muzu poprosit o vysvetleni?
Dekuji
Martin

Odpověď na dotaz


Martine dobrý den.

Jedná se opět o případ, kdy je potřeba poskládat dohromady pár věcí. Tak tedy: v Pravidle 13-4. Míč v překážce; Zakázané úkony je hned na úvod napsáno, že se hráč nesmí před zahráním rány dopustit zakázaných úkonů. Mezi ně patří dotknutí se písku. K tomu ještě potřebujeme nahlédnout do definic, kde najdeme vysvětlený pojem rána: ( Oddíl II – Definice ) tady vidíme, že rána začíná až pohybem hole směrem dopředu, tedy nepatří do ní backswing neboli nápřah, pak tedy dotyk písku při nápřahu je za dvě...

Martine díky za dotaz a snad bylo vysvětleno...




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.4.HaugschlagHaugshclag NÖ Open
26.4.Avondale, Zurich Classic of New Or
26.4.ČínaVolvo China Open
3.5.Charlotte,Wells Fargo Championship
3.5.The ColonyVolunteers of America LP
5.5.St Albans,GolfSixes
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018