obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Je to DQ?

A A A

Dobrý večer Michaeli,

(omlouvám se za název dotazu, lepší mě nenapadl :( )
V některých bodech pravidel, např. v nedávno odpovídané hře ze špatného odpaliště - před kameny - je psáno " Ve hře na rány musí hráč svoji chybu napravit, než odehraje ránu z odpaliště další jamky nebo opustí green poslední jamky kola (pokud došlo k porušení právě na poslední jamce kola) a musí si připočítat dvě trestné rány". V opačném případě je DQ. Při čtení této odpovědi mne napadlo "náhradní řešení" místo opakování hry na celé jamce.
Mohu, abych nezdržoval při hře na Stb., pokud si chybu uvědomím třeba až na grýnu a nechci se tedy vracet, prohlásit: "udělal jsem chybu, měl bych začít třetí z týčka, nikam nejdu a jamku škrtám"? Nebo musím, abych dostál pravidlům, alespoň znovu odpálit a pak jamku vzdát? (zvlášť, pokud tuším, že stejně zahraju nulu)

Díky za odpověď,
Michal

Odpověď na dotaz


Michale dobrý den.

Určitě můžete aplikovat postup, který uvádíte, aniž byste se vracel na odpaliště odehrát "symbolickou ránu", a jamku prostě škrtnout. Že se jamky škrtají jen ve Stablefordu snad nemusíme zdůrazňovat.
Všechno se totiž týká Pravidla Pravidlo 32 | Soutěže proti bogey, proti par a Stableford, 32-2. Tresty diskvalifikace , když v bodě a) a. V soutěži jsou vyjmenovány případy, kdy je hráč DQ z celého turnaje. Mimo tyto případy je DQ pouze "na jamce", tedy i v případě zahájení hry mimo odpaliště nemusí nic pod hrozbou trestu DQ napravovat, může prostě jamku - jak jsme už říkali - škrtnout...

Hezkou hru Michale!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.7.CarnoustieThe Open Championship
19.7.NicholasviBarbasol Championship
19.7.Kunětická MMČR juniorů
19.7.Carnoustie147th Open Championship
19.7.Zell am SeZell am See - Kaprun Ope
20.7.Le VaudreuLe Vaudreuil Golf Challe
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018