obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Bola toto oscilacia?

A A A

Dobry den,

myslim, ze celkom dobre chapem, ze problem nie je nechceny dotyk lopty (napr. pri zakladani), ale pohnutie loptou. Oscilacia tu uz bola niekolko krat vysvetlovana, cital som vsetko.

Napriek tomu. Tento vikend som pri zakladani palice nechtiac posunul loptu minimalne o 2cm, avsak lopta sa podla mojho najlepsieho posudenia sama vratila vplyvom travy na uplne presne rovnake miesto ako bola pred dotykom. Takze ziadne drobne zachvenie, ale 2cm tam a 2cm naspat. A prisahal by som, ze skoncila uplne na milimeter presne v tej istej priehlbine v trave ako bola predtym.

Je aj toto oscilacia?
Nastastie sa mi to stalo iba na drivingu, ale dost ma to zaujalo a na ihrisku by som nevedel ako postupovat...

Dakujem,
Peto

Odpověď na dotaz


Dobrý den Peťo.

Pokud hráč ve vysokém roughu založí, nedotkne se míče ale vahou hlavy hole dojde k tomu, že se celý travnatý povrch sníží třeba i o dva centimetry, aby se po zvednutí hlavy zase i s míčem kompletně narovnal a tedy "vrátil míč" do původní polohy, pak jde o "oscilaci" a nejde o pohnutí míčem. I když to bylo, jak píšete o dva centimetry.

Snad jenom dodám, že takový prostup v turnaji (zakládání blízko míče, který se pak pohybuje v rozmezí centimetrů) je hodně rizikový...
Hezkou hru a díky za dotaz!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
20.4.Antalya,TuTurkish Airlines Challen
23.4.MstěticeCzech Pro-Am
25.4.HaugschlagHaugshclag NÖ Open
26.4.Avondale, Zurich Classic of New Or
26.4.ČínaVolvo China Open
3.5.Charlotte,Wells Fargo Championship
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018