obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Nehratelný míč

A A A

Dobrý den,
po Vaší odpovědi na drop nehratelného míče (z křoví a následný drop skončil na cestě) jsem trochu zmatený - i když připouštím - že možná díky neznalosti pravidel. Byl jsem přesvědčen, že pokud mi při dropu odskočí míč mimo výseč dvou holí, pak drop opakuji a stane-li se to opět, pak míč umístím ??
A čistě teoreticky - dropnu a míč skončí na cestě, vezmu úlevu a míč skončí třeba v díře po myši, vezmu opět úlevu a míč skončí v náhodné vodě, vezmu opět úlevu ... atd ?? tedy nakonec se můžu vydropovat třeba 20 m od původního místa ??

Děkuji Vráťa

Odpověď na dotaz


Vráťo dobrý den.

Nejdřív druhý odstavec: ano, to co jste popsal se může klidně stát. Jen je přitom potřeba dodržet všechny parametry.
Pojďme si rozebrat úlevu při nehratelném míči. Jde o Pravidlo Pravidlo 28 | Nehratelný míč. když si vyberu možnost c), tedy výseč dvou holí, pak prostě dropuji do této výseče. A teď potřebujeme Pravidlo 20-2. Spuštění a opakované spuštění, c. Kdy se spuštění opakuje. Spuštění opakujeme když se míč dostane po spouštění do jedné ze situací (i) až (vii). takže odskočit z výseče míč může. Pokud se nezastaví blíž jamce, než je relevantní místo, pokud neodjede dál, než na dvě hole od místa, kde dopadl na zem poprvé, pokud nedochází ke stejnému překážení (netýká se nehratelného míče!) nebo pokud nezajede - nevyjede do/z překážky nebo se nezakutálí na jamkoviště nebo do autu, pak je míč ve hře a už na něj nesaháme, i když se třeba zakutálel z roughu na fairway...

Vráťo díky za dotaz a snad Vám ta odpověď pomohla.




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
19.4.San AntoniValero Texas Open
19.4.Rabat, MarTrophee Hassan II
19.4.Greater LoHugel-JTBC Championship
19.4.MarokoLallam Meryem Cup
20.4.Antalya,TuTurkish Airlines Challen
23.4.MstěticeCzech Pro-Am
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018