Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Je možný postih hráče za neuklizený banker?

A A A

Dobrý den, pane Jone,
byl jsem na turnaji PGA v Čeladné a díval jsme se jak se uklízejí bankry. Všichni zahraniční caddie uklízeli velice pečlivě povrch bankru. Potom jsem viděl jak uklízel caddie jednoho z českých profesionálů a málem jsem dostal zástavu srdce. Ten caddie to odfláknul a hodil hrábě do bankru. Jak to hodnotíte? Mně se zdá, že i toto je důkaz, že náš profesionální golf je v plenkách.
S pozdravem, V. Dzurenda

Odpověď na dotaz



Dobrý den pane Dzurendo

Rád bych začal odzadu; vzhledem k historii golfu obecně je potřeba říct, že golf je u nás relativně v plenkách komplet. Ale to, jak caddy uhrabe bunker, nemůže nikdy vypovídat o stavu ani amatérského ani profesionálního golfu. O tom vypovídají výsledky, konkurenceschopnost, úroveň turnajů...

Otázka nemá striktní pravidlovou odpověď. Hráč je povinen dbát etikety a uklízet po sobě bunkery i stopy po dopadu míče na greenu, stejně tak jako řízky vyseknuté na fairwayi. Umístění hrábí, což je další možné podtéma dotazu, je rovněž doporučené, nikoliv nařízené. A to mimo bunker, z několika nejrůznějších důvodů.

A jenom drobnost na závěr; na Čeladné se zahraničními hráči chodilo i spousta českých nosičů, takže třeba ten prvně jmenovaný, který bunker uhrabal dobře, mohl být někdo z "našich", což by bylo fakt prima...

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019