Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Míč v potrubí

A A A

Dobrý den, pane Jone,
vylíčím skutečný případ: hráč odehrál drajv na krátké jamce do kopce přes malý rybníček (dříve 1 Svratka) a trefil se dovnitř do přítokového potrubí, které ústilo nad hladinou ještě těsně ve vodní překážce. Míč na dosah však nebyl, bezpochybně vnikl dovnitř do potrubí, které se pod terénem jednoznačně nacházelo již mimo vodní překážku. Jak hrát dále, prosím?

Děkuji Váš
Alois

Odpověď na dotaz


Dobrý den pane Aloisi.

S touto situací jsem se setkal i při European Tour v Čeladné, konkrétně na jamce číslo osmnáct. Bylo to před dvěma roky a hráčem byl Angličan Richard Finch. O tomto případu mluví Rozhodnutí 24-3b/1:
Podzemní trubka je závada. jestliže je známé nebo prakticky jisté, že míč je v nepohyblivé závadě, hráč smí postupovat podle Pravidla 24-3. Míč v závadě nenalezen b. Míč v nepohyblivé závadě nenalezen. podle Pravidla 24-3b se pak uvažuje, jako by míč ležel na místě, kde míč naposledy překročil vnější obvod nepohyblivé závady.
Jestliže toto místo je ve vodní překážce, je aplikováno Pravidlo 24-3b, hráč nemůže postupovat s beztrestnou úlevou a musí pokračovat podle Pravidla 26-1. Úleva pro míč ve vodní překážce.
, tedy dropuje s trestnou podle toho, kde míč do vodní překážky vletěl...

Díky za prima dotaz a hezkou hru! Bez trubek!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018